Muharrem Demirok vald till ny partiledare i Helsingborg

På en extrainsatt partistämma i Helsingborg valdes Muharrem Demirok under torsdagen till ny partiledare för Centerpartiet, efter Annie Lööf.

– Tack till alla centerpartister som gått före, alla ni som kämpade och bröt ny mark. Alla ni som spräckte glastak, eller som gav en röst åt dem som saknade en. Utan er hade Centerpartiet inte varit det liberala parti vi är idag. Utan er hade min väg hit inte varit möjlig, säger Muharrem Demirok.

Nästa partiledare för Centerpartiet är nu vald: Muharrem Demirok. Under torsdagen samlades ombud från hela landet i Helsingborg för den extrainsatta partistämman som aviserades strax efter Annie Lööfs avgångsbesked i september. Tidigt i januari i år presenterade valberedningen sitt förslag till ny partiordförande, efter den öppna process som pågått under hösten med tre olika kandidater och många samtal med medlemmar. Valberedningens förslag klubbades av stämman med acklamation.

– I dag känner jag mig väldigt ödmjuk och stolt. Ödmjuk inför den utmaning som vi tillsammans ska ta oss an, stolt över det förtroende som partiet har visat mig nu när jag är vald. Det är en otrolig förmån att få vara med och påverka Sveriges utveckling framåt tillsammans med centerrörelsen, säger Muharrem Demirok.

Muharrem Demirok är den trettonde partiledaren för Centerpartiet. Han har sedan valet 2022 en riksdagsplats för Östergötlands län och har dessförinnan varit kommunalråd i Linköping i 13 år, staden där han i dag bor med sin fru, tre barn och hund. Men allt började i förorten Vårby gård, som den nya centerledaren passade på att lyfta i sitt tacktal i samband med sin vision för en förbättrad skola för alla landets barn och en politik som ser till att hela Sverige – förort som landsbygd – mår bra.

– Centerpartiets politik behövs i våra kommuner, våra regioner och nationellt. Vi vet att Sveriges framtid blir ljusare genom grön och liberal politik, det finns det ingen tvekan om. Tillsammans ska vi nu se till att Centerpartiet når nya framgångar, säger Muharrem Demirok.

Till förste vice ordförande valdes Daniel Bäckström och till andre vice ordförande Ulrika Liljjeberg. Dessutom valdes två ledamöter till det verkställande utskottet: Martin Ådahl och Madelaine Jakobsson.

Partiledare

Muharrem Demirok, Linköping

Förste vice ordförande

Daniel Bäckström, Säffle

Andre vice ordförande

Ulrika Liljeberg, Leksand

Ledamöter till verkställande utskottet

Martin Ådahl, Stockholm

Madelaine Jakobsson, Nordmaling