Centerpartiet begär debatt om nedskärningarna i skolan

Centerpartiet har lämnat in en begäran om särskild debatt i riksdagen om nedskärningarna i skolan. Många kommuner går på knäna och den ekonomiska krisen riskerar att leda till en skolkris.

Underfinansieringen av skolan i regeringens budget leder till uppsägningar och nedläggningar av skolor i hela landet.

– Kommun efter kommun larmar om att man måste säga upp behöriga lärare, minska bemanningen på elevhälsan och att man inte kan köpa in skolböcker. Det får i slutändan konsekvenser för kunskapsresultaten, säger Muharrem Demirok, partiledare för Centerpartiet

I vårbudgeten satsade Centerpartiet en Lärarmiljard för att skolor ska kunna behålla behöriga lärare. Dessutom satsade Centerpartiet en miljard mer än regeringen på generella statsbidrag och en extra satsning på små skolor som står inför en extra svår situation.

– Lärare demonstrerar på gatorna och det är dags att riksdagen hörsammar deras krav. Nu måste regeringen ge besked för att undvika en våg av nedskärningar, säger Muharrem Demirok

Debatten, som väntas äga rum innan riksdagen går på sommaruppehåll, blir ett tillfälle för regeringen att ge besked till elever och lärare. Passiviteten från regeringen riskerar leda uppsägningar av lärare som hade kunnat undvikas om kommunerna vet att satsningar görs nästa år.

– Regeringen borde se till att mer pengar kommer ut till skolorna redan efter sommarlovet, men åtminstone lämna besked så snart som möjligt om vilka satsningar man planerar att göra i höstbudgeten. Det är viktigt för att ge skolorna bättre planeringsförutsättningar, säger Centerpartiets utbildningspolitiska talesperson Niels Paarup-Petersen.