Centerpartiet vill kalla in nationella säkerhetsrådet för att bekämpa svinpesten

Under onsdagen höll Centerpartiet en pressträff där man riktade fler krav mot regeringen på att förbättra hanteringen av den afrikanska svinpesten. Centerpartiet kräver att regeringen sammankallar det nationella säkerhetsrådet för att snabbt och effektivt få samordning av myndigheternas och regeringens insatser.

Svinpest är en mycket allvarlig djursjukdom med stora konsekvenser och det är viktigt att regeringen visar ledarskap i denna allvarliga kris som vi ännu inte ser slutet på. Centerpartiet kräver även en konkret handlingsplan för hur de som drabbas ekonomiskt ska få ersättning.

-Vi har en landsbygdsminister som själv uttryckt att han citat: ”inte kan göra ett smack” åt saken. Detta i ett läge där vi fortfarande inte har full kontroll på smittan och vi i det värsta scenariot riskerar hela den svenska grisnäringen. Nu handlar detta om svensk beredskap. Om inte landsbygdsministern tycker att han kan göra något, då måste statsministern agera, säger Muharrem Demirok, partiledare (C)

Centerpartiet har sedan tidigare krävt både tydligare och snabbare besked om hur alla de drabbade ska kunna få ersättning och även begärt en särskild debatt i riksdagen för att sätta extra ljus på frågan och även debattera hur vi på längre sikt kan förbättra arbetet med afrikansk svinpest och andra smittsamma djursjukdomar. De restriktioner som nu är på plats är mycket omfattande och har satt många företagare i ett mycket tufft ekonomiskt läge.

-Just nu finns en berättigad oro över framtiden hos alldeles för många människor. Den oron måste stillas. Det behöver också finnas en tydlighet kring ersättning för alla jordbrukare och andra som inte kan utföra sin vardagliga verksamhet i skog och mark, säger Daniel Bäckström, landsbygdspolitisk talesperson (C)

Regeringen har fortfarande inte meddelat om eller hur ekonomisk ersättning kommer kunna betalas ut till drabbade företag utan djur. Samtidigt har regeringen tagit bort satsningar på utvecklingsforskning på just afrikansk svinpest. Forskning och kunskap som hade varit bra att ha tillgång till under det svåra arbete som nu pågår med att begränsa smittan.

-På punkt efter punkt har regeringen dragit benen efter sig i den här frågan. Nu är tid att göra om och göra rätt. Kalla samman det nationella säkerhetsrådet. Se till att ge snabb och rimlig ersätta till dem som nu drabbats och drabbas. Visa ledarskap för att stärka svenskt lant- och skogsbruks långsiktiga konkurrensvillkor, säger Muharrem Demirok, partiledare (C).

Det är inte bara grisbönder i området som drabbas. Situationen drabbar hela samhället; den ekonomiska utvecklingen, försörjningen av livsmedel, arbetstillfällen och friluftslivet.