Centerpartiet presenterar budgetförslag ”Krisbekämpning på riktigt”

I dag presenterar Centerpartiet sitt budgetförslag som prioriterar sänkt skatt på jobb för att stötta vanliga hushåll och ta Sverige ur den ekonomiska krisen. Partiet gör stora satsningar på tillväxt och höjda klimatambitioner. En särskild prioritering i budgeten är att ge skolan närmare 16 miljarder i ett nytt sektorsbidrag, för att stoppa uppsägningar och nedläggningar.

– Sverige står inför flera parallella kriser som kräver prioriteringar. Vi prioriterar bort rekordhög a-kassa, sänkt pris på bensin i storstaden, snus och plastpåsar. Istället satsar vi på att stoppa uppsägningarna av lärare och skolnedläggningarna. Vi sänker skatten på arbete. Vi ser till att insatser går direkt till den svenska landsbygden. Och vi ser till alla får möjlighet att vara med i klimatomställningen, säger Muharrem Demirok, partiledare för Centerpartiet.

Centerpartiets budgetförslag innebär en kraftig förstärkning av jobbskatteavdraget och en stor sänkning av arbetsgivaravgifter för personer med låga inkomster. Partiet vill även justera upp brytpunkten för statlig inkomstskatt. Sammantaget sänker partiet skatten på arbete med 10 miljarder mer än regeringen.

– Den tydligaste skillnaden mellan oss och regeringen är att vi sänker skatten mer för vanligt folk, 10 miljarder mer än regeringen i skattesänkningar på jobb. När regeringen kraschar klimatpolitiken vill vi istället göra det billigare att köpa en miljöbil. Vi satsar på skolan för att undvika att den ekonomiska krisen blir en skolkris, säger Martin Ådahl, ekonomisk-politisk talesperson för Centerpartiet.

Centerpartiet inför ett sektorsbidrag på 16 miljarder till skolan i sitt budgetförslag. Det är pengar som ska gå till insatser för att stärka kunskapsutvecklingen och likvärdigheten i hela landet. Vilket innebär fler lärare, fler specialpedagoger och fler böcker i Sverige klassrum, baserat på de behov som finns i hela landet.

– Vi får inte låta den ekonomiska krisen fortsätta att bli en skolkris. Därför satsar vi 5 miljarder mer på skolan än regeringen. Det här ger huvudmännen frihet att själva satsa pengar på vad som behövs här och nu. Behövs fler lärare, skolböcker eller kanske en ny kemisal, ja då satsar man på det, säger Demirok.

Den absolut mest akuta och allvarliga krisen som nu drabbar vårt land är det eskalerande gängkriget. Här gör Centerpartiet flera satsningar för att både stoppa våldet och motverka den organiserade brottsligheten. Domstolsväsendet får förstärkta resurser för att hantera den nya brottsligheten. Tullen och Ekobrottsmyndigheten får tillskott för att stoppa handel med vapen och narkotika. Och kommuner får riktade förstärkningar för insatser mot ungdomar som utsätts för rekryteringsförsök av kriminella gäng.

Centerpartiets budgetalternativ är i linje med hur framgångsrik krisbekämpning tidigare bedrivits i Sverige, och bygger på de liberala ekonomiska principer som möjliggjort Sveriges långa och starka välståndsutveckling.

– Sverige behöver klassisk liberal politik. Sänkta skatter på jobb och företagande, investeringar i skola och utbildning samt satsningar på trygghet och på klimatomställningen. Det handlar om att prioritera rätt och regeringen prioriterar fel, säger Ådahl.