Muharrem Demirok: Permanenta satsningen för hågkomstresor till Förintelsens minnesplatser

I en intervju med Göteborgs-Posten berättar Muharrem Demirok att arbetet mot rasism, främlingsfientlighet och diskriminering i skolan måste förstärkas. Centerpartiet kräver därför att regeringen fördubblar och permanentar pengarna för hågkomstresor till Förintelsens minnesplatser.

Efter Hamas terrordåd i Israel har hatbrotten mot judar ökat i Sverige. Demirok menar att många lärare idag inte vågar hantera hat och hets mot judar i klassrummet.
– Situationen för judiska skolungdomar är bortom hjärtskärande, säger han.

Idag sprids desinformation vitt och brett, särskilt på plattformar där barn och unga konsumerar kunskap och nyheter som ofta skiljer sig från traditionella medier. Därför är det särskilt viktigt att öka medvetenheten om antisemitism i skolan.

– Det finns lärare som gör ett fantastiskt jobb och det finns skolor som jobbar systematiserat på ett sätt som är imponerade. Men vi vet också att det finns skolor och klassrum där man inte klarar av situationen, det är uppenbart, säger han.

– När vi hör ungdomar själva beskriva verkligheten från skolan, då måste vi ju ta de signalerna på allvar. Det finns fortfarande allt för många klassrum där man inte vågar ta sig an frågan på rätt sätt. Och det är nog inte för att man har en annan åsikt. Utan det är helt enkelt för att läraren kanske inte vet hur man ska hantera en så laddad konflikt som riskerar att uppstå, fortsätter han.

Demirok menar att skolan har ett viktigt demokratiskt uppdrag. Han vill stärka den demokratiska kompetensen hos elever och att fler ska få möjlighet att åka på hågkomstresor till Förintelsens minnesplatser.

– Hågkomstresorna ger en fördjupad förståelse för antisemitism, det är inte minst viktigt i en tid av krig och konflikter, säger Demirok.

Centerpartiet kräver att regeringen fördubblar pengarna för hågkomstresor till Förintelsens minnesplatser. Partiet menar att det är ett långsiktigt arbete som behöver bedrivas. Och för att skolor ska få bättre förutsättningar att genomföra resorna vill de att satsningen ska permanentas.

Genom att fördubbla satsningarna på hågkomstresor till 12 miljoner kronor i Centerpartiets vårändringsbudget och att uppmana fler skolor att faktisk genomföra resorna hoppas partiet att fler elever får mer kunskaper om antisemitism.

Läs hela artikeln här: https://www.gp.se/politik/muharrem-demirok-oroas-%C3%B6ver-antisemitismen-p%C3%A5-svenska-skolor-1.114879241?li=zgjghq&lo=szunaj&li=lsfmtc