Annie Lööf: Förstärk elnätskapaciteten till och från Gotland

Gotland är en del av Sverige och måste vara anslutet till stamnätet. Det är orimligt att Gotland gång på gång drabbas av omfattande strömavbrott. Centerpartiet förhandlade för tio år sedan fram beslut om att bygga den tredje elkabeln.

Om inte den rödgröna regeringen svikit Gotland hade gotlänningarna inte behövt drabbas av dessa strömavbrott. Centerpartiet har lagt konkreta förslag om att ge tydliga direktiv till Svenska kraftnät att den tredje kabeln ska byggas. Det gjorde Centerpartiet senast i budgetmotionen för ett år sedan.

– Hela ön drabbas när strömmen gång på gång slås ut. Det leder till stora kostnader och konsekvenser för företag och människor drabbas, säger Annie Lööf, partiledare Centerpartiet.

Centerpartiet har varit drivande för utbyggnaden av den förnybara energin. I energiöverenskommelsen har partiet denna mandatperiod levererat i på vallöften om ett förlängt elcertifikatsystem, slopade anslutningsavgifter för havsbaserad vindkraft och sänkt skatt för förnybar el.

– En förstärkt elkapacitet till ön är avgörande för att stora investeringar, tex i helt fossilfri cementproduktion i Slite. Då måste man kunna vara säker på att den nödvändiga infrastrukturen finns och fungerar, säger Lars Thomsson (C).
Gotland har enorm potential för den gröna förnybara energin. Centerpartiet har förslagit att flyget till Gotland ska drivas på helt förnybart drivmedel, Gotlandsfärjorna på biogas och att fastighetsskatten på vindkraft, och regeringens solskatt, ska avskaffas helt.

Kontakt

Elin Gustafsson, Pressekreterare hos Annie Lööf
Elin.gustafsson@riksdagen.se, 070-576 56 33