Recept - Kristina och Eskils mustiga viltgryta

Kristina och Eskils mustiga viltgryta

Här hittar du receptet på Kristina och Eskils mustiga viltgryta.

Ingredienser, 4-6 port:

  • 1 kg älgköttytterlår eller fransyska
  • smör
  • 2 gula lökar i klyftor
  • 120 g strimlat bacon
  • salt
  • 2 kryddmått svartpeppar, nymald
  • 6 enbär
  • 0,5 tsk timjan
  • 1 lagerblad
  • 33 cl mörkt öl
  • 1 mörk oxbuljongtärning
  • 2 dl vatten
  • 3 morötter
  • 3 palsternackor
  • 200 g kantareller, smörfrästa
  • 3 msk maizena mörk redning
  • persilja

Gör så här:

  1. Tina köttet om det är fryst. Skär köttet i 3x3 cm stora tärningar. Bryn köttet i smör i en stekpanna och lägg över i en stekgryta.
  2. Fräs lök och bacon och tillsätt det i grytan. Salta, peppra och tillsätt enbär, timjan och lagerblad. Tillsätt öl, vatten och smulad buljongtärning och låt grytan koka upp och sedan sjuda, ca 1 timme under lock.
  3. Fräs under tiden kantarellerna. Lägg ner dem i grytan tillsammans med skalade och skivade morötter och palsternackor. Låt sjuda 10 minuter till.
  4. Red av grytan med mörk redning och låt grytan sjuda ca 3 minuter till. Smaka av grytan och dekorera med persilja. Servera med kokt potatis och sallad.

Läs mer
Nytt recept för svensk livsmedelsproduktion