Bibehåll köket på sjukhuset

Bild

Centerpartiet i Ystad stödjer initiativet för lokalt samarbete med Region Skåne för att bibehålla köket på Ystads lasarett.

Centerpartiet, både på kommunal och regional nivå har tidigt tagit ställning för att köket på Ystads lasarett ska fortsätta bedrivas som ett tillagningskök, där det lagas mat med omtanke och stor kunnighet av lokalproducerade och svenska livsmedel.

Kökspersonalen på Ystads lasarett gör ett fantastiskt arbete i köket med att tillaga goda och näringsriktiga måltider till patienter som oftast behöver speciell individanpassad kost, vilket kräver hög kompetens.

Centerpartiet försökte få Regionstyrelsen och övriga partier att ompröva beslutet med att lägga ner köket på Ystads lasarett, men tyvärr så valde M, L, KD och SD att inte ens försöka. Regionstyrelsen hade redan bestämt sig att lägga ner köket utan att först göra en risk och konsekvensanalys över helheten eller hur beredskapen av livsmedel och måltider ska fungera i kris.

Centerpartiet tycker det är framförallt en nonchalans mot kökspersonal som gör sitt bästa för att bedriva verksamhet med god ekonomi och med patienterna i fokus men också ett stort misstag som kan kosta oerhört mycket mer än den planerade besparingen.

Det är nu mycket glädjande att Socialdemokraterna lokalt, med Kevin Rasmussen i spetsen, agerar och initierar till att Ystads kommun ska hitta ett samarbete mellan Ystads kommun och Region Skåne. Förslaget från Kevin är att Ystads kommun ska kunna köpa måltider av lasarettsköket, för att Ystad själv ska slippa investera i om eller tillbyggnader av befintliga kök för att klara av måltidshanteringen av ex Trädgårdsstadens särskilda boende.

Lasarettsköket som nyligen är helt nyrenoverat för flera miljoner kronor har kapacitet för ca 2000 måltider per dag och kan med råge sälja måltider till Ystads kommuns planerade särskilda boende i Trädgårdsstaden. I uppdraget tillkommer att undersöka om köket på Ystads lasarett kan bidra till ökad beredskap vid kris. Det vore en synergi och ekonomisk fördel både för Ystads kommun och Region Skåne menar Kevin Rasmussen.

Självklart stödjer Centerpartiet initiativet från Kevin Rasmussen och hoppas att övriga lokala partier, oavsett partifärg krokar arm och hittar lösningar som möjliggör att vi får behålla lasarettsköket i Ystad.

Centerpartiet i Ystad

Martin Andersson

Madeleine S Hägg

Håkan Eriksson

Hans Christerson

Eva Clausen

Eva Bramsvik Håkansson

Bli medlem i Centerpartiet

Om alla som röstar på Centerpartiet rekryterar en person till, får vi dubbelt så mycket att säga till om i svensk politik. Om vi hjälps åt behövs det inte mycket för att öka vårt inflytande med 100 procent.