Möte i Västra Ämtervik med anledning av kostnadskrisen för lantbruken

Den senaste tiden har svenskt jordbruk drabbats av rejäla kostnadsökningar på grund av skenande priser på diesel och el. Med det som bakgrund bjöd regionrådet Ola Persson (C) in riksdagsledamoten Daniel Bäckström (C) till samtal med andra regionala aktörer på sin gård i Kisterud, Västra Ämtervik, rapporterar Fryksdalsbygden.

– Det är skarpt läge nu, säger Daniel Bäckström.

– Centerpartiet har lagt ett utskottsinitiativ i finansutskottet om en extra miljard till jordbruket i närtid för att kompensera för de kraftiga kostnadsökningarna. Det kan ju till exempel handla om att öka återbetalningen till jordbrukare ifråga om om dieselskatten. Det här är ett krav till regeringen att de måste agera. Vi fick stöd för det och nu ska regeringen återkomma inom en vecka. Samtidigt har jag lagt en interpellation med frågor till landsbygdsministern och den debatten sker på tisdag kväll.

Med på träffen fanns Stefan Hellstrand, forskare i ekosystem, ordföranden för LRF Värmland, Patrik Olsson, Andreas Strandberg, kretsordförande för Arlas mjölkbönder Värmland och Erik Evestam (C), regionråd.

Läs mer på Fryksdalsbygdens hemsida:

https://www.fryksdalsbygden.se/2022/01/31/backstrom-c-i-vastra-amtervik-det-ar-skarpt-lage-nu/