Dricker mitt morgonkaffe, men.....

Det är morgon, jag sitter med morgontidningen och njuter med en kopp kaffe, ser hur solen långsamt tar sig upp över trädtopparna. Ännu en dag, en dag som vilken som helst. Men…….

Så ser jag långt bort mörka moln på himlen, det ser kallt ut, de är på väg att omsluta himlen, kylan gör allt kallare och färglösare. Vi lever i en ny tid. Det fria kulturlivet, det fria ordet ska vi inte längre ta för givet. Vår regering med Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna, uppbackat av Sverigedemokraterna, förändrar vårt samhälle steg för steg. De vill likrikta oss, styra våra tankar, styra vår kreativitet, en form av obehaglig överstatlighet. Vi ser en långsam överflyttning från lokalt inflytande till statlig styrning. Ett exempel är när länsstyrelserna föreslås ta över uppgifter som legat på regionerna.

Det pågår en smygande kulturrevolution.

Sänkta bidrag till studieförbunden, sänkta anslag till folkhögskolorna. Sänkta bidra till yrkeshögskolor. Sänkta anslag till Sveriges Radio,  förändring av presstödet som försvårar för mindre tidningar att verka. Utbildning där kreativiteten flödar och det fria ordet i eterna eller i tryckt form är inte överensstämmande med regeringens intentioner.


Kulturkanon

Regeringen vill ta fram en svensk kulturkanon, som de formulerar ska vara ett levande och användbart verktyg för bildning, gemenskap och inkludering. En svensk kulturkanon ska enligt regeringen styra upp en gemensam referensramar i vårt demokratiska samhälle.

Det är skrämmande hur Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna, understödda av Sverigedemokraterna, vill med kulturkanonen skapa en gemensam referensram. De vill att staten ska bestämma vilka kulturområden som är bra för oss, långsamt formar oss till lydiga, likformade medborgare. 

EU-val 9 juni

Vi står inför EU-val den 9 juni. Det som vi nu ser ske i Sverige, har vi också sett i andra länder inom EU. Styrning och begränsningar av media och kulturlivet. Nu ska vi snart gå till valurnan, lyft blicken och se vad som är under förändring i Sverige. Lägg din röst till ett fritt Europa, där det fria ordet och den fria kulturen får leva och frodas.

Nedifrån perspektivet

Centerpartiet värnar det fria ordet, den fria tanken och den fria kulturella kreativiteten. Vi ska själva var och en få bestämma över vad vi läser, vad vi tittar på, vad vi läser och vad vi formar med våra händer. Lokal beslutanderätt i kommun och region behöver stärkas, inte försvagas som regeringen nu strävar efter.

Centerpartiet uppmanar alla att stå upp för det fria ordet, den fria kulturen och lokalt inflytande.

Ingrid Hermansson (c)

Nättraby