Alla energislag behövs

- När vi frågar folk i Halland var de vill att elen ska komma från så är beskedet tydligt. Alla energislag behövs. Det tycker vi också. Vi behöver en palett med många olika energislag, säger Centerpartiet Hallands ordförande Fredrik Hansson.

Centerpartiet sätter klimatet först, för att framtiden måste vara grön. Klimatförändringarna är vår tids viktigaste fråga. Därför måste vi i Halland och Sverige höja ambitionerna i klimatarbetet.

Vi hör ofta att Sverige har för lite el. Det är fel. De flesta dagar har Sverige överskott på el som vi exporterar till grannländer. De höga elpriserna beror på att andra länder är villiga att betala alltmer för att täcka sitt elbehov. Dessutom har Sverige problem med sitt elnät som gör det svårt att transportera el till oss i sydvästra Sverige.

Men behovet av el kommer att öka. Ska vi lyckas med omställningen till ett hållbart samhälle, med lägre utsläpp, krävs stora mängder energi. Därför har Centerpartiet presenterat en färdplan för att fördubbla den svenska elproduktionen redan till 2030. Centerpartiet har också lagt fram åtgärder som skulle innebära att 50 TWh (terawattimmar) ny elproduktion kan tillkomma redan nästa mandatperiod.

Lokalt beslut som får ut mer el

- Här i Halland har Centerpartiet bidragit till att regionfullmäktige nyligen bestämt sig för att sälja en bit skogsmark i södra Halland till Svenska Kraftnät som ska anlägga en överföringsstation för elkraft. Det gör det möjligt att få ut mer el till konsumenterna, säger Centerpartiets regionråd Helene Andersson.

Snabbare tillståndsprocess

Vindkraft är det kraftslag som går snabbast att bygga ut i stor skala och därför behöver vindkraften få goda förutsättningar. Sverige har stor potential att öka andelen vindkraft ytterligare. Om svenska myndigheter samverkar så går det också att minska tiden för att få tillstånd för ny vindkraft utan att försämra kvalitén på tillståndsgivningen. I stället för att jobba med en tillståndsprocess i taget så kan de olika myndigheterna jobba med sina respektive tillståndsprocesser samtidigt.

Centerpartiet vill använda den kärnkraft vi redan har, men det går inte att förlita sig på enbart kärnkraften om vi snabbt ska klara behovet av el framöver. Det behövs många energislag.

- Förnybar energi är billig, effektiv och går snabbt att bygga. Vattenkraft, bioenergi, vindkraft och solenergi är exempel på energikällor som är förnyelsebara och bra för klimatet. De vill vi använda för att fasa ut de fossila energikällorna som kol och olja. Det är otroligt viktigt att vi ökar takten för att mota klimatomställningarna, säger Centerpartiets riksdagsledamot Christofer Bergenblock.

Stötta lokala innovatörer

En viktig del i omställningen till mer förnybart är vätgas och vätgasteknologi. Vätgas kan framställas när det finns ett överskott av förnybar el. Vätgas är en energibärare med många tillämpningsområden eftersom den går att lagra, transportera och tillhandahålla över tid. Då blir det möjligt att integrera stora mängder förnybar elproduktion på ett kostnadseffektivt sätt. Vätgas kan också användas i industriprocesser för att ersätta fossila insatsvaror.

- I Halland finns flera innovatörer inom vätgasområdet. Här finns också en av landets främsta pionjärer när det gäller produktion av förnyelsebar och miljövänlig biogas som baseras på gödsel från närliggande gårdar. Det är viktigt att vi stöttar framväxten av företag som dessa som bidrar till att klara klimatomställningen, säger Christofer Bergenblock.

Halland ska gå i täten

- Klimatet, företagen och hallänningarna kan inte vänta. Vi i Halland behöver gå i täten för mer förnybar energi. Alla ska kunna resa och värma sina bostäder på förnybar energi. Hallands största tillgångar är solen, vinden, skogen och bioenergin. Det ska vi ta till vara, säger Fredrik Hansson.

10 förslag från Centerpartiet:

  •      Snabba på beslutsgången för mer vindkraft
  •      Använd städernas tak för att producera solel
  •      Snabba på utbyggnaden av infrastruktur för vätgas
  •      Fördubbla elproduktionen av utsläppsfri och förnybar energi i Sverige
  •      Att fastighetsskatten för industri- och elproducerande fastigheter ska gå tillbaka till regioner och kommuner, och ge närboende som påverkas ersättning
  •      Utveckla ett forskningscentrum för förnybar energi på Ringhals
  •      Se till att bilar och tunga fordon kan tanka förnybart i hela Halland
  •      Göra det lätt att göra rätt, så att fler väljer klimatsmarta lösningar
  •      Ta vara på Sveriges gröna industriboom, med en utsläppsfri infrastruktur och utbyggda elnät
  •      Inför ett långsiktigt produktionsstöd för att öka produktionen av svenska biodrivmedel, däribland biogas

Fakta

Byggtid för ny energi

BYGGTID I MÅNADER FÖR OLIKA ENERGISLAG Vi har jämfört byggtiden för fyra olika energislag. En solcellspark byggs på fyra månader, vindkraftpark på land byggs på sex månader, en vindkraftpark till havs byggs på upp till 36 månader och ett kärnkraftverk tar 88 månader att bygga. Därutöver tillkommer tillståndsgivning. Källor: European Wind Energy Association, YSG Solar, Statista och Svensk Vindenergi.

Centerpartiets enkät