Med kloka prioriteringar bygger vi ett starkt Halland

Hallandsalliansens regionråd Ann Molander (L), Helene Andersson (C), My Clingston (KD) och Mikaela Waltersson (M) presenterar en budget som tar sats mot framtidens vård och samhällsservice och som bidrar till trygghet och robusthet i Halland.
Den här veckan har Hallandsalliansen presenterat sitt budgetförslag för 2026. Det är en budget som tar sats mot framtidens vård och samhällsservice – och som ger regionens viktiga kärnuppdrag förutsättningar att utvecklas.
Hallandsalliansens budgetförslag girar inte eller storsatsar i en helt ny riktning. Men vi fortsätter öka utrymmet för våra förvaltningar. Detta för att de ska kunna driva viktig utveckling, med fokus nära invånaren och verksamheterna. Och här har Halland har unika förutsättningar i det offentliga Sverige, beskriver Mikaela Waltersson (M), regionstyrelsens ordförande:
− Vi behöver inte dra ner och varsla i vården. I ett läge där många andra tvingas till nedskärningar behöver vi inte ställa viktiga uppdrag mot varandra. Vi kan skruva och bli lite effektivare här och där, samtidigt som vi fortsätter satsa för Halland.
Medarbetaren är viktigaste resursen
Och Region Hallands utveckling börjar och slutar med medarbetaren.
− Regionens medarbetare är vår allra viktigaste resurs. De senaste åren har en rad satsningar gjorts för att stärka Region Halland som en attraktiv arbetsgivare. Vi har satsat på våra medarbetare på jobbet och utanför, genom stärkt friskvård, förmåner, utbildning och arbetsskor. Vi fortsätter arbeta med digitala verktyg, kompetensutveckling och arbetsmiljö för att stärka våra medarbetare i sin yrkesvardag, säger Mikaela Waltersson.
Tre sjukhusområden
Under de kommande åren sätts spaden i marken för Hallands tre sjukhusområden. Miljardinvesteringarna handlar inte bara om fastigheter. Det handlar vårdkvalitet, arbetsmiljö, tillväxt, hållbarhet, motståndskraft och om att framtidssäkra leveransen till invånaren.
− Halländsk vård är sedan länge synonymt med hög kvalitet och nöjda patienter. Vi fortsätter vara topp tre när vården jämförs i siffror. En stor del av framgången handlar om att inte lämna saker åt slumpen. Halland är i framkant inom informationsdrivna verksamheter. Vi arbetar långsiktigt och målmedvetet för att stärka oss inom viktiga områden, som inom cancervård och ögonsjukvård, samtidigt som vi gör förflyttningen mot en nära vård och en sammanhållen vårdkedja där organisatoriska gränser inte ska påverka patienten, säger Ann Molander, gruppledare för Liberalerna.
Digitalisering och innovation
Region Halland har sedan länge haft en tydlig politisk riktning mot digitalisering och innovation. Det har varit prioriterat som en långsiktig kraft för att utveckla vården som nära, jämlik, träffsäker och tillgänglig.
− Digitalisering handlar inte om teknik för teknikens skull. Det handlar om att ge invånaren bättre möjligheter att förstå, påverka och följa sin hälsa – och att ge vårdens medarbetare viktiga verktyg i sin vardag. Samtidigt som vi bygger säkra system som gör invånaren trygg i kontakten med oss. De senaste åren har vi fortsatt utveckla smarta invånartjänster som gör skillnad för våra medarbetare och dem som söker sig till oss och det arbetet fortsätter och intensifieras, säger My Clingston, gruppledare för Kristdemokraterna och tillägger att en jämlik vård inte bara handlar om att möta alla likt utan också om att specifikt kunna se och bemöta människor utifrån deras förutsättningar, där kvinnohälsovård är ett viktigt område att stärka. Sedan tidigare har Region Halland satsat på ett team för smärtbehandling. Men en ambitionshöjning behövs inom klimakterievård där det krävs ökad kunskap både som arbetsgivare och vårdgivare.
Klimakteriet är en folkhälsofråga
− Vi menar att klimakteriet är en folkhälsofråga och en jämställdhetsfråga som måste högre upp på agendan. Det handlar om att höja kunskapen i vården. Att erbjuda strukturerat stöd, tillgång till rätt vård och uppföljning. Men det handlar också om att som arbetsgivare ta ansvar. Därför är klimakterievården en prioriterad fråga för oss i vården, i arbetslivet och i det offentliga samtalet. Det är först när vi tar kvinnors hälsa på allvar, kan vi på riktigt tala om ett samhälle som är jämställt.
Klimat- och miljöarbetet har tagit kliv framåt i Region Halland i allt från avfallshantering till omställning till elfordon. Nu rullar regionens första eldrivna lastbil och en till finns redan i planeringen. Under det kommande året ska lustgasdestruktorer installeras på akutsjukhusen. Besparingen i utsläpp motsvarar regionens samlade tjänsteresor.
Robust näringsliv
Samtidigt pågår viktiga processer för att stärka samhällets motståndskraft, där regionen arbetar i tillsammans med andra för att stärka sina egna processer mot välfärdsbrottslighet och för beredskap och kontinuitetshantering.
− Det vi erbjuder måste kunna fungera i vardag, kris och ytterst krig. I en osäker omvärld behöver den robustheten finnas med oss i våra egna verksamheter men också i hur vi bidrar till att rusta hela länet och de halländska näringarna. Vi behöver ha ett robust näringsliv. Vi har samtidigt en livsmedelsproduktion som försörjer fler än oss själva och det blir en viktig del när landet nu ser över sin egen förmåga till självförsörjning, säger Helene Andersson, gruppledare för Centerpartiet i Region Halland och konstaterar att Bästa livsplatsen handlar om tillväxt och utveckling som håller i längden.
− Där har vi också ett viktigt uppdrag i arbetet med social hållbarhet. Det handlar om att ge unga förutsättningar till en aktiv och meningsfull fritid, men också om inkludering på arbetsmarknaden. Det handlar om våra skolor och om kulturverksamheten som stärker det demokratiska samtalet.
Ekonomifakta – Hallandsalliansens förslag till Mål och budget
- Fördelning av budget till samtliga styrelser och nämnder är 14,4 miljarder kronor (varav 8,3 miljarder kronor till vårdförvaltningarna)
- Ökat utrymme för samtliga styrelser och nämnder med cirka 500 miljoner kronor
- Budgeten visar ett prognostiserat positivt resultat för 2026, med 287 mnkr