Pensionärer i skolan kan minska stöket

Centerpartiet i Lindesberg vill att pensionärer ska äta med elever för att dämpa stöket i skolornas matsalar.

Enligt Centerpartiets Magnus Storm är det vida känt och han har från skolpersonal fått höra att det är stökigt i skolmatsalarna i Lindesberg.
Vilket påverkar elevernas möjlighet att få tillräckligt med mat och näring, menar han.
- Det är viktigt med lugn och ro i matsalen. Vi vet att flera elever har skollunchen som enda mål mat om dagen, då är det extra viktigt att de får äta ordentligt, säger Storm (C).
Centerpartiet och Socialdemokraterna i Lindesberg har länge diskuterat möjligheten att involvera äldre i skolan. Som ett sätt att få fler vuxna i rummet, som det kallas.
- Då skulle vi också kunna slå två flugor med en smäll. Att aktivera pigga seniorer som inte längre arbetar med en social aktivitet, och förhoppningsvis ge eleverna lugnare luncher och någon att prata med, säger Magnus Storm.

Han berättar nämligen om hur han under ett studiebesök på Lindbackaskolan själv fick se hur eleverna sökte kontakt under lunchen med både honom själv och lärarna.
- Min upplevelse är att eleverna är sugna på att prata. På så vis kan man bygga broar mellan generationer.
Så det är vad pensionärerna ska göra helt enkelt, prata. Och få sig en gratis lunch.
- Vi tänker att de blir bjudna på lunch, eftersom arbetet är ideellt. Hur det ska gå till utöver det får förvaltningens utredning visa.
Vad säger seniorerna om förslaget?
- Vi har pratat med lite äldre och det finns föreningsaktiva äldre som har erbjudit sin hjälp tidigare, till exempelvis läxhjälp, säger Magnus Storm.
Men vad säger seniorerna själva då? Arne Eriksson är ordförande för PRO i Lindesberg.
- Idén är god och jag är själv öppen för att gå dit och prova. Jag vet att de redan har börjat med det här i Kopparberg och att ordförande för PRO där uppe tycker det har varit himla kul, säger han.

PRO i Lindesberg ska ha ett stort trivselmöte i januari, dit det brukar komma upp mot 100 stycken enligt Arne. Då ska han lyfta frågan och se om det finns andra seniorer som kan tänka sig att ställa upp.
- Finns det frivilliga så får vi ju prova, och se om det funkar helt enkelt, säger Arne.
Förslaget är överlämnat till barn och utbildningsförvaltningen som ska reda i om förslaget är genomförbart och i så fall hur.