Demokrati och mångfald för Linköpings bästa

För oss i Centerpartiet är det helt centralt att beslut fattas så nära människor som möjligt. Av de politiska nivåerna i Sverige är kommunfullmäktige den nivå som är närmast människor. För oss är det därför viktigt att så många politiska beslut som möjligt ligger på den kommunala nivån. Att rättsstatens principer om likabehandling med mera också genomsyrar den kommunala beslutsgången är lika viktigt.

Politik nära dig

I en tid då vi nyss gått igenom en pandemi och där destabiliseringsverksamhet från främmande makt med flera också drabbar kommuner blir behovet extra tydligt att göra demokratin så robust som möjligt. Ett sätt att göra det är att underlätta för invånarna i Linköping att komma i kontakt med ansvariga politiker och förvaltningar. Noterbart i detta sammanhang är att Linköping jämfört med andra kommuner upplevs av medborgarna ha mindre bra nåbarhet till politik och förvaltningar än genomsnittet. Vi vill utveckla invånarnas möjligheter att kunna påverka den del av vardagen som styrs av politiska beslut. Vi vill också att de som hotar och hatar politiskt förtroendevalda och anställda ska mötas av rättsstatens tydliga kännbara påföljder inom de ramar lagstiftningen anger.

En klassisk målsättning för oss i Centerpartiet har varit att flytta ner politisk makt uppifrån och från centrum, neråt och utåt i samhället. Under långa tider har detta projekt gått under benämningen decentralisering.

I Linköpings kommun finns idag “Utskott för medborgardialog” vilka är sammansatta av politiskt förtroendevalda från kommunfullmäktige, och som täcker in hela kommunens geografiska yta. I Stockholm stad, liksom i ett flertal andra kommuner över landet, finns istället stadsdelsnämnder eller liknande. Skillnaden mellan de två modellerna är att i Linköpings kommun har de geografiska utskotten inget ekonomiskt inflytande eller ansvar för de kommunala verksamheter som finns i området, medan nämndmodellen innebär att en del av den politiska makten över området ifråga ligger hos stadsdelsnämnden.

Vi vill att Linköpings kommun ska få geografiska nämnder, istället för utskott, och att dessa får utökad ekonomisk makt och ekonomiskt ansvar inom sina respektive geografiska områden. Detta för att lyfta politiken närmare medborgarna. Frågor om parker, centrumanläggningar, grönområden, idrottsplatser, kollektivtrafik till och från området etc hör till de frågor en geografisk nämnd skulle kunna ha stort inflytande över.

Vi vill slutligen koppla dessa geografiska nämnder närmare till icke politiskt förtroendevalda; från föreningar, byalag, företagare, m.fl. så att dessa får en tydligare kanal in till politiken i vår kommun. Allt för att medborgarnas politiska makt ska bli starkare i vardagsfrågorna.

Gemenskap istället för utanförskap

Linköping ska vara VI. Inte Vi och Dom! Alla människor fyller en funktion i vårt samhälle och har såväl rättigheter som skyldigheter. Kön, ålder, etnisk tillhörighet, funktionsnedsättning, sexuell läggning, könsöverskridande identitet eller religion ska aldrig påverka människors makt över sitt eget liv. Därför ska vi stärka människors möjligheter och skapa fler mötesplatser mellan människor. Vi ska alltid ha ett tidigt bemötande av alla former av utanförskap och stärka människors möjlighet att delta i samhället på lika villkor trots olika förutsättningar. Mentorskap och lotsverksamhet i samverkan med civilsamhället är en bra funktion att applicera inom flera områden än idag för att åstadkomma delaktighet och inkludering för fler.

Vi vill att Linköpings kommun som arbetsgivare ska bli bättre på att spegla den mångfald av människor som bor i kommunen på alla våra kommunala arbetsplatser. Vi behöver bli bättre på att både jobba tillsammans med näringsliv och organisationer för att erbjuda anställningar med stöd, men också bli mycket bättre på detta i vår kommunala organisation. Linköpings kommun ska som arbetsgivare bejaka nytänkande och kreativitet hos de anställda.

Barn som lever med en funktionsnedsättning eller diagnos är oftast väldigt utsatta. Centerpartiet vill öka de tidiga insatserna för dessa barn. Vi vill därför se en koordinatortjänst som har i uppdrag att jobba med dessa barn redan i tidig ålder. Syftet med koordinatorn skall vara att se till att alla myndighetskontakter samarbetar runt barnet.

Tillgänglighet för äldre och för människor med funktionsnedsättningar är viktiga frågor för Centerpartiet Linköping. För att Linköping ska vara attraktivt krävs ett konsekvent arbete för att förbättra tillgänglighet och trygghet i hela kommunen. Vid utveckling av stadens gator, torg och andra allmänna platser ska alltid markbeläggning, belysning och liknande anpassas för att säkerställa en hög tillgänglighet. Kontinuerlig omvärldsbevakning ska göras för att ta inspiration av platser som kommit långt i tillgänglighetsarbetet.. Vi vill också att regler för vilka som har rätt till färdtjänst ses över, med målsättningen att göra dessa regler något mer generösa än idag.

Alla kommunala verksamheter ska vara tillgängliga för personer med funktionsnedsättningar. Rutiner ska utarbetas för hur perspektivet funktionsstöd ska säkerställas i den kommunala verksamheten.

Digitaliseringen öppnar upp nya möjligheter till inkludering och deltagande men samtidigt finns det fortfarande individer och grupper som riskerar att exkluderas. Vi i Centerpartiet arbetar för att öka allas möjlighet till digitalt deltagande. Vi vill att kommunens verksamheter ska skapa möjligheter för servicemottagare att kunna delta i den digitala utvecklingen på ett sätt som är anpassat efter individens förmåga. Det handlar om tillgång till samhällsinformation, digitala tjänster och att möjliggöra deltagande i digitala möten och evenemang.

Vi vill göra demokratin mer tillgänglig. Vi vill säkra möjligheten att delta i den lokala demokratin. Oavsett om du behöver ledsagare, tolk eller annat stöd så är demokratiskt deltagande en rättighet.

Vi vill utveckla välfärdstekniken så att fler äldre och människor med funktionsnedsättningar och funktionsvariationer ska få ökad självständighet.

Ungdomar ska få chans att göra sin röst hörd i kommunen. Det är viktigt att barn och unga får utrymme att uttrycka sina behov, önskemål och åsikter. Detta är ett särskilt arbete som är större än att enbart handla om att påverka skolan och utbildning. Det handlar till exempel om ett riktat arbete för att möjliggöra ungas deltagande i föreningsliv eller annan jämförbar organisering. Det kan även röra sig om ekonomiska förutsättningar, tillgång till kollektivtrafik eller kunskapsfrågor om ungas engagemang. Vi är positiva till att stödja elevers organisering i råd och elevkårer genom att de till exempel får en plats vid bordet på skolledningens sammanträden.

HBTQI-personer löper idag stor risk för att drabbas av psykisk ohälsa. Ett starkt bidragande skäl är att de utsätts i större utsträckning för diskriminering och hatbrott. HBTQI-personer löper även större risk att dö i förtid – inte minst på grund av ökad förekomst av självmord i gruppen. Förutom ett aktivt arbete för att förebygga diskriminering och hatbrott, behöver kunskaperna om HBTQI-personers situation öka i vård och skola. Vi genomgår konstanta generationsförändringar, vi fortsätter att gå åt ett allt mer inkluderande klimat (så länge vi inte låter konservativa högerkrafter växa sig starka). Vi behöver säkerställa att kommunens äldre möts utan heteronormativa fördomar och kan känna att de kan leva sina liv öppet. I skolan behöver vi säkerställa att våra barn och unga känner sig trygga med att de alltid kan få hjälp ifall de har frågor om kön eller sexualitet. Vi måste också göra det enklare för fler människor som lider av psykisk ohälsa generellt att få hjälp i tid.

Vi vill under nästa mandatperiod

  • utveckla formerna för kontakten med invånarna i Linköping, där avståndet mellan förslag från invånare till utförande förvaltningar blir kortare
  • ersätta dagens utskott för medborgardialog med lokala geografiska nämnder som har beslutanderätt för viss kommunal verksamhet.
  • ha lokala medborgarkontor med samhällsservice i varje lokal kommundel
  • att en koordinator tilldelas uppgiften att samordna arbetet med barn som har funktionsnedsättning eller neuropsykiatriska diagnoser
  • stärka elevdemokratin
  • säkerställa HBTQI-personers rättigheter och rätt till stöd
  • säkerställa hjälp i tid till människor som drabbas av psykisk ohälsa

Bli medlem i Centerpartiet

Om alla som röstar på Centerpartiet rekryterar en person till, får vi dubbelt så mycket att säga till om i svensk politik. Om vi hjälps åt behövs det inte mycket för att öka vårt inflytande med 100 procent.