Öppna gränsen mot Sverige

Den danska statsministern Mette Frederiksen (S) meddelade under en pressträff att gränsen mot Sverige inte kommer att öppnas.

Sedan mitten av Mars har gränsen varit stängd i Danmark både mot Sverige och Tyskland. Däremot öppnas gränsen upp för Tyskland, Norge och Island från den 15 Juni.

- Skåne har haft lägre smittspridning än den danska sidan av Sundet. Det är orimligt att danska medborgare får komma över till Skåne på besök, medans svenskar inte får samma möjligt, säger vår riksdagsledamot Niels Paarup-Petersen.
- Det är en stor besvikelse att den danska regeringen valt att särbehandla Sverige, och inte ge oss samma villkor som andra grannländer.

- Mette Frederiksen öppnade för att man ska finna en regional lösning för Öresundsregionen. Det skulle vara ett steg i rätt riktning, men den lösningen kommer att vara svår att genomföra. Samarbetet i Öresundsregionen är viktigt för både Sverige och Danmark, och den stängda gränsen har ekonomiska konsekvenser för båda länderna, säger vår gruppledare Charlotte Bossen.