Rädda Bunkeflo kyrka

I fyra år har kyrkan i Bunkeflo stått glömd och gömd. Nu har kyrkan besiktigats av en expertfirma. Besiktningen visar att kyrkan är fallfärdig. Pastoratet har under flera år uttalat önskemål om att riva kyrkan. Planerna har stött på patrull från Länsstyrelsen, den lokala villaföreningen och Lunds stift. Nu kommer skarp kritik även från Centerpartiet.

“År 2017 stängdes Bunkeflo kyrka efter att det upptäcktes att tegelstenar och fog höll på att vittra sönder. Efter kyrkans stängning har inget underhåll utförts. Totalt oacceptabelt anser vi i Centerpartiet. Inga historiskt viktiga kyrkobyggnader i Malmö ska behöva förfalla för att sedan rivas,” säger Leif Aruhn-Solén (C), kandidat i Malmö pastorat samt kyrkomötet.

“Redan på 1100-talet uppfördes en medeltida stenkyrka i Vintrie utanför Bunkeflo. Platsen är historiskt viktig. Men Bunkeflo kyrka har inte bara ett kulturhistoriskt värde. Den fyller också för många en samlande funktion som ger kraft. I kyrkan har släkter döpts, konfirmerats, vigts och begravts,” säger Charlotte Bossen (C), kandidat till Malmö Pastorat.

“Den 30 Augusti rapporterade Sydsvenskan att tornet på Bunkeflo kyrka nu riskerar att rasa. Det är totalt oacceptabelt. Det är dags för pastoratet att lyssna på församlingens medlemmar, Länsstyrelsen och Lunds stift. Förfallet av Bunkeflo kyrka måste upphöra och byggnaden behöver restaureras omedelbart,” avslutar Leif Aruhn-Solén.