Kultur för storstäder?

I tisdags blev det gratis inträde för alla på statliga museer i Sverige. Gud vad bra det låter kanske är första tanken? Ja men vid närmare eftertanke kommer man fram till följande: Socialdemokraterna och Miljöpartiet valde i kulturbudgeten för 2016 att lägga 80 miljoner på ”gratis tillgång till statliga museer för alla”. Nu är det bara så att av dessa 18 statliga museum i Sverige ligger endast 5 av dem utanför Stockholm…

Det betyder alltså att det är nästintill endast de som bor i Stockholm som får ta del av dessa 80 miljoner kronor och ännu en gång har sossarna och miljöpartiet visat att de inte är ett parti för landsbygd och vägrar låta hela Sverige leva.

Som många av oss andra på landsbygden också har märkt den senaste månaden har bensinskatten höjts och vilka drabbar det? Ja inte är det barnfamiljerna på Södermalm som tar tunnelbanan till historiska museet på helgen utan återigen landsbygden och dess invånare.
Enligt Centerpartiet finns det konkreta åtgärder för att få en mer inkluderande och levande landsbygd där man ser människor med potential istället för områden som innebär kostnader. Detta görs genom att se till att inte centralisera statliga myndigheter utan låta de vara utspridda runt om i Sverige, göra det enklare för människor att skapa sina egna jobb och utöka RUT och ROT-avdragen som har visat ge stor slagkraft på jobb på landsbygden.

Med dessa åtgärder skulle början för en mer slagkraftig landsbygd och levande småstäder vara ett bra steg på vägen för en landsbygd som tar fighten mot Stockholms-centraliseringen och som kommer få sin röst hörd i framtiden.

För det är på tiden.

Louise Grabo
Distriktsstyrelseledamot
Centerpartiet Skaraborg