Vi gör Skaraborg Redo för din framtid, tillsammans

För oss i Centerpartiet är det självklart att Skaraborg blir starkare och som mest framgångsrikt när alla kommuner jobbar tillsammans.

Vår del av Sverige, Skaraborg, ser på många sätt ut som landet i miniatyr. Här finns städer, långa stråk av skog, odlad landsbygd och orter av alla storlekar – från turistområden till gamla bruksorter. Vi är framstående exportörer av allt från närodlad mat till datorspel. Mest kända är vi nog för vår slätt och våra öppna landskap och levande landsbygd.

Men landsbygden har också stora utmaningar. I det dagliga märks det när vägarna blir för dåliga, eller är för smala för att klara både trafiken från lantbruken och pendlarna på samma gång, eller när bredbandet är för klent för att tillåta Zoomkonferenser när man behöver jobba hemifrån. I hjärtat på de som bor här märks det som en känsla av uppgivenhet. Samtidigt är det hos dom som bor på landsbygden vi kan se en stor drivkraft till att ta tag i och förändra sin situation. Det ser vi inte minst i alla fiberföreningar som sett till att skaffa bredband till bygden. De vill vara med och göra en insats för den gröna omställningen och låta fler upptäcka de fantastiska möjligheter som finns på landsbygden.

För oss i Centerpartiet är det självklart att Skaraborg är som mest framgångsrik när stad och land går hand i hand. Landsbygdsföretagen inom livsmedelsbranschen och besöksnäring är en enormt viktig källa till tillväxt. Dessutom är det våra mindre orter som ger många som jobbar i städerna möjlighet att bo i villa istället för lägenhet och leva nära naturen. På samma sätt som landsbygden behöver framgångsrika och växande städer så behöver städerna en välmående landsbygd.

Skaraborgs tillväxtkraft behöver inte bara bevaras. Den behöver växla upp ytterligare och fortsätta bidra till att vi växer och blir mer välmående. För att detta ska ske är Centerpartiets budgetförslag om en landsbygdsatsning om 20 miljarder över 3 år avgörande. Det täcker brister som uppstår när EU flyttar bort sina landsbygdsstöd för att finansiera Corona-åtgärder och det tillför pengar som behövs för att rusta upp våra vägar och järnvägar. Samt för att bygga ut ett snabbare och stabilare bredband som möjliggör distansarbete

Det är satsningar som ser till att Sverige och Skaraborg har möjlighet att fortsätta att utvecklas framåt i en hälsosam helhet. Man ska kunna bo i den lantliga idyllen och ändå jobba var man vill, se till att barnen kan ta sig till skolan, röra sig sömlöst mellan stad och land och driva företag, oavsett om ens lokaler ligger i centrum eller på en gård.

För oss i Centerpartiet är det självklart att Skaraborg blir starkare och som mest framgångsrikt när alla kommuner jobbar tillsammans.

Centerpartiets kommunföreträdare i Skaraborg.

Susanne Andersson, Kommunalråd, Götene

Mikael Hallin, Ledamot Kommunstyrelsen, Tidaholm

Lars Berg, 1:e vice ordförande Kommunstyrelsen, Skara

Maria Malmberg, Ledamot Kommunstyrelsen, Essunga

Bo Hagström, 1.e vice ordförande Kommunstyrelsen, Gullspång

Britt-Marie Sjöberg, 1.e vice ordförande Kommunstyrelsen, Hjo

Ulrica Johansson, Kommunalråd, Skövde

Karola Svensson, Kommunalråd, Falköping

Anna-Karin Johansson, Ledamot Kommunstyrelsen, Tibro

Anders Karlsson, 1.e vice ordförande Kommunstyrelsen, Mariestad

Frida Nilsson, Kommunalråd, Lidköping

Tobias Leverin, Kommunalråd, Grästorp

Pernilla Johansson, 1.e vice ordförande Kommunstyrelsen, Töreboda

Irene Karlsson, 1.e vice ordförande Kommunstyrelsen, Vara

Catarina Davidsson, Kommunalråd, Karlsborg