Kommunalråd med känslor för vatten

Lär känna våra politiker. Under sommaren publicerar vi porträtt av Centerpartiet Värmdös politiker. Först ut är vårt kommunalråd Kristina Lång (C).

 • Namn: Kristina Lång
 • Ålder: 47 år
 • Bor: i Mörtnäs
 • Politiska uppdrag: kommunalråd, vice ordförande i Kommunstyrelsen, ordförande i Planutskottet, ordförande i Skärgårdsrådet, samt gruppledare för Centerpartiet Värmdö. Under hösten ska jag vara med och leda arbetet med att utveckla Centerpartiets i Stockholms läns skärgårdspolitik.

Hur kom det sig att du engagerade dig politiskt? Jag bestämde mig för att jag inte längre ville stå vid sidan av och tycka, utan jag ville vara med och påverka samhället där mina barn växer upp.

Varför blev du just Centerpartist? En av anledningarna till att jag blev medlem i Centerpartiet 2015 var att jag ville engagera mig i ett parti som stod för medmänsklighet och hade en tro på den enskilda människans drivkraft och förmåga. Jag tror på alla människors lika värde, oavsett bakgrund. Jag vill ha färre regler och fler möjligheter för företag.

Vilken är din politiska hjärtefråga? Skolpolitiken har alltid legat mig varmt om hjärtat, och på senare tid har jag blivit allt mer engagerad i miljöfrågor och främst vattenfrågorna. Vi måste verkligen vara rädda om vårt vatten.

Vad har du för bakgrund? Jag är född och uppvuxen i Örnsköldsvik och har en Master of International Business Administration and Economics från Handelshögskolan i Umeå. Jag har pluggat i Spanien och jobbat i Paris. Arbetade i 16 år på Telia inom marknad och kommunikation. Innan jag blev kommunalråd var jag 1,5 år på kommunikationsavdelning på Centerpartiets riksdagskansli.

Tänkte du någon gång när du var liten att du ville bli kommunalråd när du blev stor? Nej, definitivt inte! Jag ville bli delfintränare, eller skådespelare.

Vilken är din favoritplats i kommunen? Jag älskar att åka ut med båten och utforska skärgården. Gällnö och Svartsö är två favoritöar. Ett annat favoritställe att åka till med barnen är Björnöreservatet, med sin fantastiska natur, klippbad och vackra stränder och ett helt underbart vackert ljus. Barnen älskar mullestigen och i sommar ska vi prova snorkelleden.

Vem är din förebild? Min mamma. Med ett glatt humör och möjlighetsorienterat angreppssätt tar hon sig an livet och de utmaningar som ges. Även nu på sin ålders höst och när minnet börjar svika är hon fortfarande lika positiv.

Några korta snabba:

 • Beskriv dig själv med tre ord. Glad, modig, empatisk.
 • Vad fick dig att skratta senast? Jag skrattar väldigt mycket, ofta med mina barn. Jag är även bra på att skratta åt mig själv.
 • Vad var det senaste du krafsade ner på ett papper? Det senaste var när jag försökte förklara slaveriets historia för min son.
 • Favoritlåt just nu? Jag är helt besatt av Coldplay’s ”Fix you” just nu.
 • Vad gör du helst när du är ledig? Jag tycker om att fixa i trädgården, eller vara i stallet och rida.
 • Vilken är den senaste bok du läst? Vi for upp med mor, av Karin Smirnoff.
 • Vad ser du helst på tv? Aktuellt, eller någon lång serie, har börjat om med Falsk identitet.
 • Berätta något oväntat om dig! Jag har spelat undervattensrugby. Det var under studietiden i Umeå.