Hans har engagerat sig för klimatet i 50 år

Lär känna våra politiker. Under sommaren publicerar vi porträtt av Centerpartiet Värmdös politiker. I dag möter vi före detta EU-parlamentarikern som arbetat oförtrutet för klimatet i ett halvt sekel; Centerpartiet Värmdö-veteranen Hans Lindqvist (C).

 • Namn: Hans Lindqvist.
 • Ålder: 78 år.
 • Bor: i Hemmesta.
 • Politiska uppdrag: ledamot i Vård- och omsorgsnämnden, ersättare i Kommunfullmäktige och i Gustavsbergsbadets bolagsstyrelse.

Hur kom det sig att du engagerade dig politiskt? Miljö- och energifrågan fångade mig tidigt. När kärnkraften växte fram, med kopplingen till kärnvapen, uranbrytning och frågan om förvaring gick jag med i Centern i början på 70-talet.

Varför blev du just Centerpartist? Under studenttiden när jag läste juridik i Uppsala på 60-talet träffade jag många vänner som liksom jag var miljöengagerade. Centern stod för decentralisering, miljö och en samhällsutveckling som styrde åt det hållet. Det vara i motsats till centraliseringen och tillväxten som ökade utsläppen av miljögifter i mark, luft och vatten. Det skapade ett starkt mänskligt motstånd och Centern var det parti som tydligast tog tag i den frågan. Idag är det klimatet det handlar om och där ligger också Centern långt framme.

Vilken är din politiska hjärtefråga? Kärnkraften och EU-frågan är kanske de områden som engagerat mig mest. Jag var ordförande i Nej till EU under folkomröstningen 1994. Vi ville stärka samarbetet i Europa för att förhindra krig och konflikter men vi ville inte att EU skulle utvecklas mot ökad överstatlighet. Vi har tyvärr i mycket fått rätt på den punkten. Det är ju bland annat huvudorsaken till att Storbritannien med Brexit nu lämnar EU. Samarbete blir bara starkt om alla som samarbetar känner att det går åt rätt håll och sker på områden som inte gör medlemsstaterna till delstater i en EU-stat.

Men det jag jobbat mest med är sociala frågor. Sjukvård i landstinget, sociala frågor i Socialnämnden och i dag i vård- och Omsorgsnämnden i Värmdö kommun. Frågor som handlar om att hjälpa och stötta människor som behöver stöd.

Vad har du för bakgrund? Jag växte upp i Sundsvall och jobbade mycket med skog, sågverk på Alnön, och flottning i Ljungan. Har en lic-examen i internationell rätt från Institut Hautes Études International i Genève 1972.

Jag har varit politiskt aktiv i Värmdö kommun sedan 1973 och har varit ledamot i kommunfullmäktige i omgångar, ordförande i miljö- och byggnämnden, kommunalråd och ledamot av kommunstyrelsen. 95-99 var jag ledamot i EU-parlamentet. Jag var ordförande i framtids- och klimatberedningen i Värmdö som 2010 presenterade sitt slutbetänkande som bland annat legat till grund för översiktsplaneringen i Värmdö.

Vilken är din favoritplats i kommunen? Sonja och jag bor i Hemmesta på en tomt intill skogen med stora tallar på. Det är den plats jag är mest på som också är min favoritplats i kommunen. Där jobbar jag, skriver böcker, har Valborgsfester med Hemmestakören, tränar med skivstången på morgonen och träffar grannarna.

Vem är din förebild? Min hustru Sonja. Det har hon varit sedan vi träffades på Norrlands nation i Uppsala 1965.

Några korta snabba:

 • Beskriv dig själv med tre ord. Envis, glad och sällskaplig.
 • Vad fick dig att skratta senast? Alldeles nyss när jag skrev ner svaret på förra punkten!
 • Vad var det senaste du krafsade ner på ett papper? Boken jag skriver nu med Sonja, och mina barnbarn med flera.
 • Favoritlåt just nu? Här är gudagott att vara…( en av Gunnar Wennerbergs gluntar).
 • Vad gör du helst när du är ledig? Tidningsfreak, tränar, simmar, sjunger, leker med barnbarnen.
 • Vilken är den senaste bok du läst? Historiska kvinnor, Joséphine - Napoleons första gemål, av Imbert de Saint-Amand.
 • Vad ser du helst på tv? Här är jag jättetråkig. Nyhetsprogram, Sverige, BBC, musikprogram.
 • Berätta något oväntat om dig! Jag har skrivit dagbok sedan 1963. Jag har också gjort fjorton Vansbrosim.