Malin är Värmdöcenterns ordförande - och Annie Lööfs coach

I förra veckan valdes Malin Dohlwitz Strindlund till ordförande för Centerpartiet i Värmdö för fjärde året i rad. Hon är förutom aktiv lokalpolitiker mamma till fem (5!) barn i åldrarna 12-21 år, egen företagare sedan 23 år och genom ett av företagen, CoachPower, coachar hon bland andra Annie Lööf. Hur räcker tiden till?

- Vi har organiserat oss runt våra barn och våra företag. Vi har kontoret hemma vilket främjar både miljön och livskvaliteten eftersom vi inte behöver pendla, och vi kan träna när vi vill i den vackra värmdönaturen. Att fler ska kunna jobba hemifrån och njuta av vårt fina Värmdö även på vardagarna, och därigenom värna klimat och miljö, var ett av mina fokusområden i valrörelsen 2018. Med hjälp av Corona är vi där nu och jag hoppas att många kommer att fortsätta jobba hemifrån, i alla fall delvis, även efter Corona, säger Malin.

Malin är uppvuxen i Åkersberga och Nyköping, och har även bott i Wien. Sedan 20 år är hon dock rotad värmdöbo och lever med sin familj i Södernäs nära Värmdö kyrka.

- Det är min favoritplats i kommunen. Vi har nära till naturen, vår badplats och vi bor i blåbärsskogen.

Malin är civilekonom och driver sedan 20 år företagen CoachPower Sweden AB och GrowthPower Holding AB tillsammans med sin man. Inför valet 2006 tog Maud Olofsson och Elisabeth Thand-Ringqvist in CoachPower som ledarskapscoacher i riksdagsgruppen. Sedan dess har Malin varit med och coachat fram Centerpartiet från Sveriges otydligaste parti till ett av Sveriges tydligaste partier. Malin är fortfarande Annie Lööfs ledarskapscoach sedan 14 år tillbaka, och hon coachar även i riksdagsgruppen.

I Värmdöpolitiken gjorde hon entré inför valet 2018, men politiken har alltid funnits med.

- Jag är uppvuxen i en familj där politik diskuterades vid i princip varje middag. Mina föräldrar arbetade inom sjukvården och var ständigt frustrerade över att politikerna inte hade någon kompetens i sjukvårdsfrågor vilket fick stora konsekvenser för framförallt min pappa som var klinikchef på barnkliniken i Nyköping.

Vilka är dina politiska hjärtefrågor?

- Små och medelstora företagare är Sveriges hjältar och motorn i svensk välfärd. De är jobbskapare och skattebetalare som kämpar och sätter sina anställda före sig själva, vilket inte minst har kommit fram under Coronakrisen.

- Skolfrågor engagerar mig också, framförallt brinner jag för att bredda utbudet för barn och ungdomar som inte passar in i dagens skola. Andra hjärtefrågor är miljöinnovationer för ett bättre klimat och miljö, folkhälsan, den liberala frihetstanken och tron på människors inneboende potential.

Hur känns det att bli omvald som ordförande?

- Det känns ärofyllt och jag är mycket glad för medlemmarnas förtroende. Fokus i mitt ordförandeskap är i första hand att vinna val som in sin tur gör att Centerpartiet Värmdö är med och styr i kommunen. För att uppnå det jobbar vi som ett lag där vi har många kompetenta, duktiga och engagerade medlemmar som bidrar till att vi når våra vallöften i kommunen.

- Resultaten är många lokalt, inte minst att vi i de senaste valen har gått otroligt starkt framåt.* Nu siktar vi på valet 2022 och påbörjade vårt strategiska arbete redan i april 2019.

Och så några korta frågor:

  • Vem är din förebild? Våra barn som vågar gå sina egna vägar även om det har varit tufft många gånger.
  • Beskriv dig själv med tre ord. Visionär, målfokuserad, familjekär.
  • Vad fick dig att skratta senast? Jag skrattar säkert 10-20 gånger varje dag. Gapskrattade gjorde jag tillsammans med vår yngsta dotter igår kväll när vi låg i hennes nya säng och pratade.
  • Vad var det senaste du krafsade ner på ett papper? En plan för vårt bygge på Fårö.
  • Favoritlåt just nu? Alltid ”Stairway to heaven” med Led Zeppelin och "Free Falling" med Tom Petty.
  • Vad gör du helst när du är ledig? Löptränar, styrketränar, yinyogar. Jag tränar varje dag för att jag älskar det och för att hålla en jämn och hög energinivå. Jag är halvgotlänning så en stor del av mitt hjärta finns på Fårö där jag är uppvuxen på somrar och andra långhelger. Jag har fått möjlighet att köpa en tomt på Fårö där min familj ska bygga under året vilket kommer att ta en del av min fritid.
  • Vilken är den senaste bok du läst? Familjen, av Johanna Bäckström Lerneby
  • Vad ser du helst på tv/streamingtjänst? Helst serier så som Bron, Tjernobyl, Unbelievable, Agenda och Aktuellt (när mina coachkunder är med).
  • Berätta något oväntat om dig! Något som kanske är ovanligt är att jag älskar ekonomi. Jag har stenkoll på våra företags ekonomi och när jag har tråkigt går jag in i mina exceldokument och i bokföringen och räknar. Då får jag ny energi. Att ha full koll på både företagsekonomi och privatekonomi gör att stressen minskar, likviditet och resultat ökar vilket leder till en högre livskvalitet. Alla borde ha en mer gedigen grundekonomisk utbildning från grundskolan. Det skulle öka förståelsen för företag och politiken.

*I valet 2018 ökade Centerpartiet Värmdö från 5,4% till 9,7%, och i EU-valet 2019 ökade vi från 4,9% till 11,4%.