Årliga laxsläppet hittade publiken digitalt

Det årliga laxsläppet i Stockholms ström är ett säkert vårtecken som vanligtvis lockar hundratals nyfikna stockholmare och turister. I år livestreamades det istället när idrottsborgarråd Karin Ernlund höll i röret och tusentals öringar släpptes ut i vattnet utanför Fotografiska vid Stadsgården.

– Detta är topp 1 av alla stadens evenemang kopplade till friluftsliv. Att kunna fiska lax och öring i Stockholm city är helt unikt och ger ett mervärde för stockholmarna och alla som besöker staden, säger hon.

Utsättningen av lax och havsöring i Stockholms ström påbörjades 1973 och syftet är att skapa ett livskraftigt fiskbestånd och hållbart fiske i Stockholm.

Totalt kommer Stockholms stad tillsammans med Fortum och Heba Fastighets AB, med hjälp av fiskeklubben Strömstararna, att sätta ut 10 000 laxsmolt och drygt 130 000 öringssmolt på flertalet platser nära Stockholm. Smolten präglas på det vatten­drag den sätts ut i eller vuxit upp i. Därför kan öring introduceras i nya lämpliga bäckar som sedan kan fungera som naturliga barnkammare åt havsöringen i framtiden. Även i Stockholms ström präglas den utsatta öringen och laxen. Vuxna fiskar återvänder efter ett par år och skapar då fantastiska sportfiskemöjligheter mitt i stan.

– Utsättningen av lax- och öringssmolt är också ett konkret och viktigt projekt där idrottsförvaltningen bidrar till länets biotopvård. Vi är jätteglada för samarbetet med Fortum och Heba Fastighets AB som möjliggjort detta, säger Karin Ernlund.

Sportfisket i Stockholms ström är fritt och pågår året runt.

Se livesändningen nedan: