Rekordstort antal aktiviteter i Stockholm i sommar

Med över 1 000 programstarter står Stockholms stad redo att fylla stockholmarnas sommar med kultur- och idrottsaktiviteter.

Efter över ett år av pandemi väntar nu en sommar fullspäckad av aktiviteter för den som vill ta vara på vad huvudstaden har att erbjuda.

– Nu öppnar vi Stockholm efter en lång tid av restriktioner. Äntligen kan vi åter mötas och välkomna sommaren tillsammans. Stockholm är en av världens mest attraktiva städer att leva och verka i och det ska vi fortsätta vara. Staden ska sjuda av liv, nöjen, kultur, musik och upplevelser, restauranger och butiker – men givetvis i en takt som smittläge och vaccinationer tillåter, säger Anna König Jerlmyr (M), finansborgarråd i Stockholms stad.

Det senaste årets pandemi har inte minst minskat tillgången på sociala aktiviteter för barn och unga inom idrotts- och kulturlivet. Ifjol fick kultur-, idrotts- och arbetsmarknadsförvaltningen i uppdrag av stadens centrala krisledning att ta fram aktiviteter för ungdomar inför sommaren, ett arbete som fortsätter även i år med ett ännu större utbud av evenemang.

– Vi ställer om och erbjuder många mindre aktiviteter, med över 1 000 programstarter. Kulturförvaltningen satsar 12,5 miljoner kronor och tillsammans med statliga medel kan vi ge många kulturarbetare jobb i sommar, säger kulturborgarrådet Jonas Naddebo (C).

Kultursektorn har drabbats mycket hårt av pandemin med ett stort antal förlorade kulturevenemang och arbetstillfällen. Även i år uteblir exempelvis Stockholms kulturfestival och ungdomsfestivalen We Are Stockholm. Med över 600 aktivitetsdagar vill man nu ta igen mycket av det som gått förlorat inom kulturevenemang.

Programmen är spridda över alla stadsdelar och fokuserar likt sommaren 2020 på barn och unga men med ett ökat antal evenemang för äldre i år.

Även idrottslivet har ställts inför stora utmaningar till följd av pandemin och längtan efter att få idrotta har varit stor bland många barn och unga. Under sommaren kommer ett stort antal sportaktiviteter att finnas tillgängliga.

– Vi kommer att erbjuda massor av aktiviteter i stadens idrottsanläggningar, exempelvis löparskola, yoga och drop-in fotboll. Dessutom kommer föreningslivet, tack vare ett föreningsbidrag på totalt 4 miljoner kronor, få möjlighet att erbjuda barn och unga en rad attraktiva aktiviteter under sommarlovet, säger idrottsborgarråd Karin Ernlund (C).

Alla evenemang hittas på https://www.upplevstockholm.com/

Urval av idrottsaktiviteter:

 • Stockholms stad har nio utomhusbassänger som är öppna under sommarsäsongen.
 • Vällingby sim- och idrottshall bjuder in barn och unga med funktionsnedsättning till kostnadsfri träning onsdag 7, 14, 21 och 28 juli 13:00–14:00.
 • Varje vecka erbjuds olika aktiviteter för dig som är 13–19 år, exempelvis utegym, löpning och cirkelträning. Träningen är utomhus vid Åkeshovs sim- och idrottshall, Lillsjöns utegym eller vid Nälsta sim- och idrottshall.
 • Älvsjöbadet bjuder in till drop-in fotboll för unga 23 och 30 juni 13:00–14:00.
 • Prova på livräddning för barn och unga. Eriksdalsbadet utomhusbassäng. Aktiviteten ingår i badentrén. 15 juni 14:00–15:00, 13 juli 14:00–15:00 och 17 augusti 12:00–13:00.
 • Prova på yoga 9–12 år. Träningen sker vid Eriksdalsbadets utomhusbassänger 4 aug 13:00–14:00.

Urval av kulturaktiviteter:

 • 26 maj– 31 augusti – Parkteatern runtom i Stockholm bjuder på konserter, cirkus, dans och teater på utomhusscener, i parker och på ängar runt om i Stockholm. Helt gratis och unikt i världen, som en allemansrätt till kulturupplevelser för alla åldrar.
 • 11 juni Stop motion-animation för unga i Parkleken Måsen i Farsta.
 • 15 juni–15 augusti – färgutflykter i parken med Nationalmuseum. Lovlediga barn är välkommen att utforska magin i mötet mellan färg och vatten tillsammans med Nationalmuseums konstpedagoger.
 • 22 juni–12 augusti – Sommarläsklubbar för barn 9–12 år, Stadsbiblioteket.
 • 22–24 juni Drama- och cirkusläger för 8–16 år med Kulturskolan Järva.
 • 28 juni Dans och cirkusaktiviteter i parkleken Rinken för barn och unga med funktionsvariationer.
 • 28 juni – 2 juli Skulpturfunkiskollo för 13–25 år med Gröndals Ungdomscafé.