Stockholms nya majoritet stoppar renoveringen av Brännkyrkahallen

Under 2021 beslutade Stockholms stad att tillsammans med Nystad Stockholm idrott & skolfastigheter AB samverka kring en välbehövlig renovering och utveckling av Brännkyrkahallen i Hägersten. Nu, några få veckor efter valet, står det redan klart att den nya majoriteten, med Socialdemokraterna i spetsen, har en annan agenda.

– Jag noterar med bestörtning att den nya majoriteten valt att stoppa ärendet. Vilket tyder på att vi riskerar ännu en mandatperiod av eftersatt underhåll där idrotten återigen hamnar sist, eller inte alls, på dagordningen. En påminnelse om hur det var när Socialdemokraterna och Vänsterpartiet senast styrde 2014-2018, säger Karin Ernlund, gruppledare för Centerpartiet i Stockholms stad.

Brännkyrkahallen är hem för många föreningar inom olika idrotter och viktig för Midsommarkransens gymnasium som har idrottsprofil. I Brännkyrkahallens två idrottshallar bedrivs föreningsverksamhet inom handboll, basket, gymnastik, brottning och dans. I källarplanet finns en skytteklubb samt tre kampsportsföreningar. En renovering är nödvändig då hallens tekniska installationer är uttjänta och idag inte lever upp till lagkraven för tillgänglighet och brandutrymning. Renoveringen är en förutsättning för att fler ska beredas möjlighet att studera och satsa på sin idrott.

Utöver renoveringen och utvecklingen av Brännkyrkahallen beslutade kommunfullmäktige den 13 juni, innan den nya majoriteten kom till makten, om avtalsförslag som gör det möjligt för Nystad att bygga tre nya fullstora hallar i anslutning till Brännkyrkahallen. Dessa kommer utgöra ett värdefullt tillskott för stadens idrotts- och föreningsliv. Stockholm har ett behov av 27 nya idrottshallar fram till 2030.

– Lyckligtvis togs beslutet om de tre nya hallarna innan det S-ledda styret kom till makten. Min förhoppning är nu att de ska ta sitt förnuft till fånga avseende renoveringen av Brännkyrkahallen. Den behöver komma igång fortast möjligt, för idrottens bästa, säger Karin Ernlund.