C kräver ett stopp på nedskärningen av bibliotekens öppettider

Under våren har bibliotek efter bibliotek i Stockholm drabbats av den styrande majoritetens (S, V och MP) nedskärningar i öppettiderna. Spånga bibliotek har gått från att vara öppet fyra dagar i veckan till endast en. Sture bibliotek har bommat igen sin verksamhet helt och biblioteken i Kista, Sköndal, Norr Djurgårdsstaden och Alvik har drabbats av nedskärningarna.

– Öppna bibliotek och en tillgänglig kultur är en viktig del av det levande Stockholm Centerpartiet vill se. Jag är väldigt förvånad över att vänsterstyret skär ner på bibliotekens öppettider. Under förra mandatperioden, när S och V satt i opposition, var tongångarna väldigt höga. När vi TILLFÄLLIGT ändrade öppettiderna på några bibliotek på grund av en omorganisation så kallade Socialdemokraterna det för en ”attack mot barns läsande”, säger Jonas Naddebo, gruppledare för Centerpartiet i Stockholm stad.

Vissa bibliotek har gått från att vara bemannat med bibliotekspersonal till att hålla ”meröppet”. Det innebär att den som aktiverar sitt kort kan besöka biblioteket under särskilda tider trots att det är obemannat. Problemet är att den som jobbar då tvingas ta ledigt för att aktivera sitt kort under ordinarie öppettid och att denna möjlighet endast finns för personer som fyllt 18 år. Centerpartiet anser att ”meröppet” ska användas som ett komplement för att göra biblioteken mer tillgängliga utöver ordinarie öppettider, inte för att skära ner på bemanningen av bibliotekarier.

– Vi vill att barn och ungdomar ska läsa mer, vänstermajoriteten verkar tycka annorlunda och utestänger nu den mest prioriterade målgruppen från biblioteket. Det om något är en verklig ”attack mot barns läsande”. Centerpartiet kräver nu att man slutar med nedskärningarna och börjar hålla biblioteken öppna igen, säger Jonas Naddebo.

Eftersom biblioteken också har en samhällsviktiga funktion är det många, utöver de som vill låna en bok, som drabbas av nedskärningarna i öppettiderna. Inte minst de som nyttjar biblioteken för att söka kunskap och information, använda en dator, kopiera, scanna, söka jobb och utbildningar samt ha en dialog med myndigheter och förvaltningar.