Levande landsbygd

”Centerpartiet värnar om en levande landsbygd”. Det är en fras som gör att jag funderar över hur vårdcentraler och offentliga inrättningar över huvudtaget prioriteras av våra styrande. Istället för att minska på öppettider, så bör även den offentliga servicen göra som affärer och banker; ha kvällsöppet vissa tider i veckan. Då skulle det gå att boka tid efter arbetet. Idag får man stanna hemma en halv dag för att göra ett läkarbesök.


För att vi ska kunna fortsätta bo kvar på landsbygden så behöver också vår infrastruktur utvecklas. Här kan vi se hur våra viktiga vägar har byggts ut till mötesfriavägar och Upptåget har fått snabba och täta förbindelser inom vårt län men också till våra grannlän. Detta har skett under en långsiktig planering med våra grannlän. Centerpartiet vill att vi också lyfter upp alla mindre orters huvudvägar. De är viktiga för oss som bor i dessa orter och dagligen pendlar till våra arbeten eller skolor.

Samarbetet med våra grannlän utvecklas på ett mycket positivt sätt. Nu satsar vi på en investering för vårt universitets sjukhus som idag servar 1,5 miljoner invånare men det är vi ca330.000 invånare i Uppsala län som står för kostnaden. För att sådana här investeringar ska kunna försvaras på ett trovärdigt sätt så behöver vi stabila skatteunderlag och därför är det av stor vikt att vi blir en större direktvald region som kan hantera dessa komplexa investeringar både i vägar och sjukvård.

Demokrati är något vi behöver värna om. Vi ser runt om i vår värld hur olika diktaturer tar över och de människor som inte ställer upp på deras villkor bara försvinner på ett spårlöst sätt. Därför är du viktig, kom på våra möten och tyck till! Då kan vi utveckla vår bygd och vårt land ännu mer för att passa oss som bor här.

Vi ser hur länder härjas av terrorister och krig. Låt oss ha en hållbar långsiktig politik där vi visar hur vi på ett bra sätt kan ta emot människor som flyr undan detta våld. Centerpartiet är angelägen att en sådan politik ska ha ett brett samförstånd både inom landet men också i hela EU, annars riskerar vi att tappa kontrollen över detta arbete.

Upplänningar nu faller det ett ymnigt snöväder utanför mitt fönster, tänk vad skönt att få komma ut, ta en promenad och njuta av denna årstid.

Rolf Edlund ( C )

Ersättare i Landstingsfullmäktige


Bli medlem i Centerpartiet

Om alla som röstar på Centerpartiet rekryterar en person till, får vi dubbelt så mycket att säga till om i svensk politik. Om vi hjälps åt behövs det inte mycket för att öka vårt inflytande med 100 procent.