Interpellation om företagarnas brottsutsatthet från Mattias Johansson (C)
.jpg)
Inlämnad vid kommunfullmäktige den 26/2
Interpellation om företagarnas brottsutsatthet i Uppsala kommun
20 procent av Sveriges företag upplever att brottslighet och otrygghet påverkar dem negativt. I branscher som jordbruk, skogsbruk, transport och handel är siffrorna ännu högre. Uppsala kommun är inget undantag. Oavsett om det rör sig om dieselstölder eller butiksrån så fräter brottsligheten på alla de företag som lägger grunden för vårt gemensamma välstånd.
I den revisionsrapporten Granskning av näringslivsutveckling från januari 2024 framgår att målet om att det ”Sker insatser i tillräcklig utsträckning utifrån nu gällande handlingsplan inom åtgärd 5.1, att arbeta för “trygghet och attraktivitet för näringslivet i centrum,
stadsdelar, kransorter, på landsbygden och i verksamhetsområden” bara delvis uppfylls.
Det konstateras nämligen att även om åtgärder har genomförts inom ramen för kommunens Handlingsplan för Uppsala kommun näringslivsprogram 2021–2023 så har de, enligt de resultat i Svensk Näringslivs enkätundersökning som ska används som indikator enligt handlingsplanen, ”ännu inte gett önskad effekt. Resultatet har försämrats under planperioden.” Det får sägas vara motsatsen till att ge önskad effekt.
Centerpartiet interpellerade redan 2021 om frågan om företagarnas utsatthet för brott. I svaren hänvisade styret då bland annat till att det kommer genomföras åtgärder som implementeringen av arbetssättet EST. Man menade också att den då kommande lagstiftningen om kommuners brottsförebyggande ansvar skulle ge ”stora möjligheter att inkludera näringslivet som en aktiv part”. Resultatet har alltså inte bara uteblivit. Otryggheten har i stället ökat. Minskad brottslighet och ökad trygghet bedöms nu som den enskilt viktigaste faktorn för ett bättre företagsklimat.
Det är därför hoppingivande att revisionsrapporten konstaterar att kommunen ”är medveten om detta” och att kommande handlingsplan ”enligt uppgift” kommer ”innehålla åtgärder och indikatorer för området trygghet och attraktivitet för näringslivet.” Vad som vore än mer hoppingivande vore att få reda på hur dessa åtgärder ska få bättre effekt än de förra.
Med anledning av detta vill jag ställa följande frågor till kommunstyrelsens ordförande Erik Pelling (S):
1. På vilket sätt har Uppsala kommun genomfört en fördjupad analys av den brottslighet som drabbar våra företag för att kartlägga hur den skiljer sig mellan olika branscher samt mellan stad och landsbygd, i syfte att få en lokal lägesbild som återspeglar verkligheten?
2. Vilka lärdomar har man tagit från den förra handlingsplanen för att säkerställa ett bättre resultat framöver?
3. Vilka åtgärder ämnar styret vidta för att skyndsamt öka tryggheten och minska brottsutsattheten för företagarna i kommunen?
Mattias Johansson (C)
2024-02-21