I Värmland är allt möjligt

Du ser tavlan framför dig? Tavlan med de böljande fälten där kossorna betar och håller landskapet öppet. I bakgrunden skymtar skogen där solens strålar letar sig ner mellan trädens stammar. En bärplockare visslar förnöjt över skörden i sin korg. Invid vattnet ligger det några stugor och de har sina båtar förtöjda nere vid bryggan. En av ekorna ligger en bit ut på den spegelblanka ytan och du anar ett metspö i handen.

En bit från stugorna ser du en något större byggnad och du förstår att det är en skola eftersom det är ett gäng ungar som rör sig på skolgården. Alldeles bredvid skolan är äldreboendet. Det verkar vara matrast för både unga och gamla är på väg mot matsalen som ligger mitt emellan skolan och äldreboendet. Maten som bjuds är både näringsriktig och så gott som möjligt närproducerad.

På en av grusvägarna som närmar sig staden kör en timmerbil som lätt och ledigt tar sig fram med sin värdefulla last. Den möter en buss som av allt att döma är välfylld. Det kanske är 16-bussen som passerat de stora arbetsplatserna och som nu är på väg hem med resenärerna.

Cyklisterna som rör sig över hela tavlan cyklar säkert på cykelvägarna. En del cyklar till eller från skolan, andra är på väg till jobbet. Någon är ute och motionerar och ytterligare någon är på väg för att hälsa på sin gamla mor som bor en bit därifrån.

Om du blundar så hör du kloten som träffar sanden och röster som argumenterar för vems klot som hamnade närmast den lilla kulan. Du hör gnägget från ett par hästar som kommer med sina ryttare elegant på ryggen. De glada skratten ekar över fotbollsplanen där en målrik fotbollsmatch är i sitt slutskede. I klubbstugan serveras det kaffe, korv och hembakat som de föreningsaktiva människorna bakat. I den alltid lika vackra stadsparken med sina blommande konstverk ser du ett gäng musiker som övar inför sin nästa konsert.

Du ser ett pärlband med barn iklädda gula varselvästar. De verkar vara på väg till biblioteket. Det blir säkerligen många böcker lästa under deras vetgiriga besök.

Se upp vid övergångsstället! Bokbussen är på väg ut på sin runda i kommunen. Tänk så många glada besökare som får möjligheten att botanisera bland de välfyllda hyllorna eller sina, i förväg beställda böcker, levererade.

Att det är så många olika företagsskyltar runt om hela tavlan tyder på att det är välmående företag som trivs. Troligen vet de att kommunen ser dem som en fantastisk tillgång och att dialogen funkar bra.

För den uppmärksamme så ses solcellsparkerna tydligt. För att göra oss självförsörjande på el så har även satsningar gjorts på vattenkraften runt om i länet.

Ser du de två som går på gatan? Ja, han med rollatorn och kvinnan som går bredvid. Det är en av de brukare som inte bryr sig om vilket namn det står på bröstet, bara han får den hjälp han behöver när han behöver.

I valfrihetens Värmland är allt möjligt!

Mona Smedman (C)
Riksdagskandidat