Motion: Anställning av medarbetare som talar engelska men inte svenska

Maria Kristoffersson har lämnat in en motion till Regionfullmäktige om att anställa medarbetare som talar engelska. Motionen anmäls i regionfullmäktige i februari 2025.

Region Västerbotten står, liksom många andra regioner i Sverige, inför stora utmaningar när det gäller att rekrytera personal inom flera yrkesgrupper, inte minst inom hälso- och sjukvård. Samtidigt vet vi att det finns många kvalificerade individer i både Sverige och utomlands som har den kompetens vi behöver, men som ännu inte talar svenska. Att öppna för rekrytering av personer som talar engelska kan bidra till att fylla kritiska vakanser, samtidigt som vi skapar en mer inkluderande och internationell arbetsmiljö. Detta aktualiserades när tidigare anställda från Northvolt sökte jobb inom regionen i Skellefteå.

Engelska är idag ett världsspråk och en naturlig del av många arbetsplatser, särskilt inom specialistområden som sjukvård, IT och forskning. Många av våra patienter och kollegor talar redan engelska, vilket gör det möjligt att upprätthålla hög kvalitet på vården och servicen även om inte alla anställda direkt behärskar svenska.

För att Region Västerbotten ska fortsätta vara en attraktiv arbetsgivare och kunna möta invånarnas behov behöver vi tänka innovativt och flexibelt kring rekrytering. Genom att aktivt välkomna engelsktalande medarbetare stärker vi vår kompetensförsörjning och skapar samtidigt en plattform för dessa personer att lära sig svenska i en arbetsmiljö.

Region Västerbotten skulle få tillgång till en bredare arbetskraftsbas för att fylla vakanser, snabbare rekryteringsprocess inom kritiska områden, ökad mångfald och inkludering i arbetsstyrkan och möjlighet att skapa en mer internationellt konkurrenskraftig region, genom att genomföra följande förändringar:

-        Riktlinjer och anpassningar görs i rekryteringsprocesserna så att krav på svenska språket inte är ett hinder vid anställning, om engelska kan användas som arbetsspråk.

-        Språkstöd erbjuds under anställningstiden, till exempel via utökad svenska för invandrare (SFI), interna språkkurser eller handledning.

-        Stödresurser skapas för arbetsgrupper där engelska kan behöva användas som tillfälligt arbetsspråk, skulle Region Västerbotten

Med detta initiativ kan Region Västerbotten både möta personalbristen och visa att vi är en modern och inkluderande arbetsgivare som värderar kompetens och vilja att bidra högre än språkliga hinder.

Jag föreslår regionfullmäktige besluta

att uppdra till regionstyrelsen att ge Region Västerbottens HR-avdelning i uppdrag att utveckla riktlinjer och processer för att kunna rekrytera och anställa personer som har goda kunskaper i engelska men ännu inte talar svenska.

att säkerställa att det erbjuds språkstöd och andra verktyg som möjliggör integration och lärande av svenska under anställningstiden.


Maria Kristoffersson Centerpartiet