Regionaktuellt v 15 2025

Veckobrev från Ewa-May Karlsson Centerpartiet Region Västerbotten.
Denna vecka bjöd på ett sammanträde med regionstyrelse och vi får även ta del av en rapport från beredningen för primärvård och tandvård.
Rapport från Beredningen för primärvård och tandvård
Patricia Riselius rapporterar från Beredningen för primärvård och tandvård som har haft sammanträde i veckan. I dialog och information om tandvården kretsar samtalen kring att tandvården står inför stora förändringar och folktandvården som vi känner den har kanske inte en självklar plats i framtiden om utvecklingen fortsätter som den gör. Det planeras att stänga flera kliniker i länet inom en snar framtid. Det diskuteras att införa mobila alternativ i stället, en lösning vi i Centerpartiet förespråkat i flera år. En stor anledning är kompetensbristen och en utmaning är att många studenter inom alla tandvårdens yrkeskategorier inte klarar utbildningen på grund av språk. Trots att vissa studenter gör flera försök så lyckas de i alla fall inte, vilket innebär att hälften av varje årskull inte tar sig vidare till arbetsmarknaden. En annan anledning är att det är dyrt att driva små kliniker. Vad neddragningarna kommer innebära kommer specificeras i underlag som ska tas fram innan sommaren. Från Centerpartiets sida känns det här oroväckande och vi kommer följa ärendet.
Beredningen gjorde studiebesök på Erikslid hälsocentral där ett av samtalsämnena var möjligheten till digital kontakt med sjukvården. Personalen på plats beskriver att det som kan upplevas som smidigt för patienterna har en baksida inne i sjukvården. Idag hänvisas patienter att ta kontakt med 1177 innan de kontaktar sjukvården. Upplevelsen på Erikslid HC är att det skapar en hel del merarbete, eftersom 1177 hänvisar patienten att själv ta kontakt med sin hälsocentral. På 1177.se är det också möjligt att ta kontakt med vården via det digitala formuläret ”Kontakta mig”, vilket upplevs som tidskrävande då patienter inte fyller i all information och inte är kontaktbara när vården återkopplar. Under Rutan-dagen i höstas hade vi liknande diskussioner med Stian Kvalvik, verksamhetschef på ambulansen. Om kontaktvägarna in till sjukvården ska fungera så behöver det finnas samverkan mellan 1177, SOS Alarm och sjukvårdsenheterna. Vi kan konstatera att det finns förbättringspotential på det området.
Mutbrottshärvan
I media kan vi följa rapporteringen om framstegen i den rättsliga hanteringen av mutbrottshärvan om Region Västerbottens kapitalplaceringar. Tidigare har det handlat om en person som misstänks, men i åtalet inför rättegången så handlar det om fem personer som misstänks för brott i härvan. Det handlar om mutbrott, bokföringsbrott och trolöshet mot huvudman. Överraskande nyheter i veckan var att även visselblåsaren är av intresse för åklagaren. Nu återstår att se vad domen blir och vilka som i slutändan kommer stå ansvariga för det som hänt.
Regionstyrelsen
Trumps handelskrig ställer till det på väldigt många sätt. För regionens del har det när det var som mest turbulent lett till att pensionsportföljen minskat i värde med 5-600 miljoner kronor.
Likt hälso- och sjukvårdsnämnden så handlar arbetet i regionstyrelsen mycket om besparingar. För regionstyrelsens budget, som är avsevärt mycket mindre än hälso- och sjukvårdsnämnden, så ska verksamheterna spara in 29,5 mkr. Regiondirektör Tommy Svensson beskriver det som ”i huvudsak ambitionsminskningar” och konstaterar att det också handlar om att inte återanställa personal, vilket kommer få konsekvenser på befintlig personals arbetsmiljö. För de politiska partierna så är det naturligtvis effekter som innebär mindre administrativ hjälp och även frysta gruppramar 2025.
Nu går vi in i påsklovstider och nästa vecka utgår Regionaktuellt till förmån för påskfirande. Önskar er en glad påsk med skoterturer (om snön ligger kvar hos dig), eller en skön stund i solen med en bit korv, målade ägg och lite mer godis än vad som egentligen är bra för folkhälsan!
Hälsningar
Ewa-May Karlsson