Annie Lööf i Almedalen: Nu rustar vi jobbsökarna

Rusta jobbsökarna. Öppna jobbdörren.
Det var temat för Annie Lööfs tal i Almedalen, som lockade tusentals besökare under tisdagskvällen.
- Ett nytt ledarskap behövs för att jobben ska bli fler i hela landet, sade Centerledaren i sitt Almedalen.

På Centerpartiets dag i Almedalen höll Annie Lööf sitt tal från stora scenen i parken, inför tusentals åhörare.

Hon pratade bland annat om vikten av att driva en offensiv klimatpolitik som ger resultat, samt att vi aldrig får ge vika för hotet från aggressiv främlingsfientlighet och radikal våldsbejakande islamism.

Fokuset i talet låg på en annan stor utmaning - klyvningen av Sverige. Annie Lööf pratade om vikten av att rusta jobbsökarna, att öppna jobbdörren för alla de tusentals människor som står på fel sida när Sverige klyvs mellan de som har jobb och de som står utan.

- För den som har fel namn, fel ålder, fel utbildning eller ingen utbildning alls. För människor som vill kunna göra sin plikt. Som vill kunna kräva sin rätt. Men som istället sitter fast i utanförskap. För dem är tillvaron istället en ständig kamp mot arbetslöshet och otrygghet, sade Annie Lööf.

Hon riktade skarp kritik mot Socialdemokraterna, som passivt tittar på när en ny, gigantisk underklass växer fram.

- Det är ett nytt klassamhälle som håller på att byggas. Där Socialdemokraterna agerar arbetsledare. En ny social underklass av dem som aldrig får jobb. Olof Palmes envisa engagemang för rättvisa. Det ser jag mindre av bland dagens socialdemokrater. De stolta traditionerna från Per Albins folkhemsbygge. Kan någon tala om för mig vart de tagit vägen?, sade Annie Lööf från stora scenen i Almedalen.

Hon konstaterade att det behövs kraftfulla reformer för att vända utvecklingen och skapa fler jobb.

- För tillverkningsindustrin, för skogsföretagen, tjänsteföretagen och den snabbväxande besöksnäringen. För startups och techbolag. Då krävs något annat än regeringens mazarinfikor och samordningsprogram. Då behövs lägre kostnader så att fler kan anställas. Då behövs konkurrenskraftiga skatter och regler, sade Centerledaren.

Annie Lööf lyfte de förslag som Centerpartiet lagt fram i Almedalen, om en mer rättvis och modern arbetsrätt, att det måste löna sig bättre att gå från bidrag till arbete, samt att det måste bli lättare att utbilda sig och ställa om sent i livet.

Det krävs kraftfulla reformer nu - inte sen, var Annie Lööfs besked.

- Vi slösar inte bort högkonjunkturen. Vi lägger förslag för förändring. Så att människor får chansen att bidra och försörja sig själva. Det är nämligen så man visar riktig solidaritet, sade hon i sitt tal i Almedalen.

Läs hela talet