Tider av oro - några tankar från Gertrud

Valet om en dryg vecka går in i en intensiv fas. Vallöften staplas på varandra. Trots att jag, Gertrud Ivarsson, anser mig ganska väl insatt i politiken, klarar jag inte alltid att hålla isär var vallöftena kommer ifrån. Ibland är de ganska lika i flera partier. 

Häromdagen fick jag såsom över 65 år, en valtidning från Sverigedemokraterna. De vanligaste orden där är utan inbördes ordning: enorma brister, kris, ökad börda, stölder, brott, förfalla, ansvarslös politik, svek, negativ utveckling och havererad välfärd. Deras syn på landets framtid, där de ställer grupper mot varandra, kan skrämma vem som helst. Samtidigt har SD lagt fram en budget, som enligt ekonomer i Svenska Dagbladet saknar 30 miljarder för att gå ihop. Jimmy Åkesson säger bara: ”Det känner jag inte till - Det har jag inte hört - Jag är ingen räkne Nisse.” De presenterar inga lösningar, ingen finansiering, bara skrämselpropaganda.

Nu till en annan text: Framtidstro, frihet, förenkla regler för företag, vända perspektiv, trygghet, satsningar på utsatta, utveckla alternativ, levande landsbygd, konkreta miljöförslag, eget ansvar och finansierade förslag. Var orden finns? Jo, i Centerpartiets vallöften. De ger hopp och visar en positiv väg FRAMÅT – inte BAKÅT.

Man har rätt att kritisera regeringen för att åtgärder inte sattes in så snart flyktingar kom till förläggningar. Omedelbart skulle samhällsinformation getts om hur vi lever i vårt land, samt lagar och regler. Då hade mycket av den oro som fanns inte behövt uppstå. Vet man inte hur samhället fungerar och trängs ihop på en liten yta i minst ett år och oftast längre, är det oundvikligt att incidenter sker när alla är sysslolösa. Staten ger inte heller svenskundervisning, förrän de fått uppehållstillstånd.

Jag kunde aldrig tro att vi i ett val en bit in på 2000-talet, skulle se nazister marschera på våra gator och behöva kämpa för att behålla demokratin. Jag glömmer aldrig hur jag som 17-åring på mitt första sommarjobb kom i kontakt med nazisternas offer och deras framfart i Europa. Ägarparet till semesterhemmet för polioskadade där jag jobbade, gick alltid med långärmade kläder. En varm sommardag var ärmen uppkavlad och jag skymtade inbrända svarta siffror och bokstäver. Ett minne från koncentrationsläger under andra världskriget. De vägrade prata om det, ville bara glömma. Mitt ogillande av tatueringar bottnar nog i deras svarta märken.

Jag fick en ny påminnelse om diktaturens fasor för några dagar sen, när jag diskuterade med en syrisk flykting. Han hade många vänner som dödats i demonstrationer, för att de ville ha ett röstkort. Själv klarade han livet, men har minnen och ärr efter tortyr. Han kan inte förstå svenska ungdomar som inte röstar, eller de som väljer att rösta på ett parti som har företrädare som vill demontera demokratin och friheten.

Vi måste ta strid NU, för de grundläggande värderingar som Centerpartiet står för. Värderingar i form av respekt för människor, tolerans, öppenhet, jämställdhet, frihet och medmänsklighet. De värderingar jag tror de flesta svenskar har.

Gertrud Ivarsson