Sammanfattning av Centerpartiets Kommunala Budgetförslag 2024 Landsbygd och skola i fokus.

Sammanfattning av Centerpartiets förslag till budget för Ronneby kommun 2024.

Centerpartiet föreslår oförändrat kommunalskatt

För Centerpartiet i Ronneby är skolan i dess olika former otroligt viktiga. Det är här som våra barn och ungdomar ska utvecklas genom grundläggande värden, kunskapsinhämtning, samvaro med jämnåriga och vuxna. Det är här man startar och lägger grunden för sin livsresa. Driftsformen kan vara i såväl kommunal eller privat regi. Av Utbildningsnämndens äskanden föreslår vi att 25 miljoner kronor tillförs. Utbildningsnämndens verksamheter på landsbygden ska vara kvar och utvecklas vidare då de även har en viktig funktion i samhällena.

Av Vård- och omsorgsnämndens äskanden tillförs i vår budget 23 miljoner kronor för att fortsätta att utveckla vår vård och omsorg verksamhet. Nya moderna vård-och omsorgboenden i Johannishus och Bräkne-Hoby är viktiga liksom att man planerar och bygger ett nytt boende i Hallabro. Först när det är klart vill vi bygga om nuvarande vård- och omsorgsboendet i Backaryd fullt ut till trygghetsboende. Vi vill dessutom ha en nattpatrull som utgår från Eringsboda. Vi vill satsa på arbetsskor till de anställda inom vård och omsorg liksom att vi vill införa kostnadsfria resor, under vissa perioder, med buss för pensionärer över 70.

Av Nämnden för arbete och välfärds äskandn tillförs 16 miljoner kronor för att verksamheten ska kunna utvecklas. Nya gruppbostäder tillförs. Även här vill vi införa arbetsskor till de anställda inom funktionsstöd.

Av Teknik, fritid och kulturnämndens äskanden tillförs 13 miljoner kronor för att bl a se till att vi inte snålar på matkvaliteten på den mat som serveras inom kommunens verksamheter men också för att se till att vi har ett förenklat regelverk för föreningsbidrag och en kommunikationsplan för förbättrad kontakt med föreningslivet. Det är också viktigt att våra fastigheter, gator, grönområden m.m inte förfaller. En sommarcykelväg från Bräkne-Hoby till Järnavik finns också med i vår budget.

Av Kommunledningsförvaltningens äskanden tillförs 6 miljoner kronor för att bl a ta fram utvecklingsplaner för våra olika orter samt införa/utöka kollektivtrafiken mellan kommunens olika tätorter. Besöksdagar inom våra olika kommundelar ska införas. Fortsatt arbete för ett framtida museum samt ökad digitalisering. En strategisk inköpare ska anställas för att på sikt lägga grunden för en effektivare och kostnadsbesparande upphandlingsprocess. Miljöarbetet ska fortsatta hålla hög nivå och en klimatanpassningsplan ska tas fram.