Här är Susanne - Centerpartiet Faluns nya gruppledare

Det är mitt i sommaren. Solen skiner från en klarblå himmel och Stora Torget i Falun är fyllt av ett myller av semesterflanerande Falubor och turister.

I början av sommaren fick Susanne Martinsson ta över stafettpinnen som gruppledare för Centerpartiet i Falun. En presentation på hemsidan vore på sin plats, tänkte jag och frågade om vi kunde träffas.

- Självklart! blev svaret och redan några dagar senare satt vi där på uteserveringen för ett trevlig samtal i sommar värmen. En sak som slår mig är att Susanne alltid tycks kunna göra sig tiden att ses, hur mycket hon än har att göra.

Namn: Susanne Martinsson

Ålder: 42

Bor: Bjursås

Familj: Man och tre tonårsdöttrar

Hur hamnade du i politiken?

- I botten är jag utbildad statsvetare. Jag har provat på många olika jobb och erfarenheten av att både arbeta statligt på Migrationsverket såväl som att driva skidanläggningen i Bjursås tillsammans med maken och hans familj har varit nyttiga erfarenheter. Sedan började det i och med kyrkovalet 2017 då jag ställde upp för Centerpartiet i valet till Bjursås församling. Jag hade egentligen inte tänkt ställa upp i komunfullmäktigevalet året därpå men jag blev nominerad och placerad ganska högt på listan. Det var Mats (Dahlström) som talade varmt om mig inför nomineringskommittén. Idag är jag jättetacksam för att han trodde på mig och allt han gjorde för mig.

Susannes ödmjuka sida kommer fram gång på gång. Hon är inte den som gärna framhäver sig själv, utan pratar mycket hellre om de personer som hjälpt och lyft fram henne på vägen.

- Centerpartiet Falun har en atmosfär där alla hjälper varandra. Alla sätter laget före jaget och har peppat mig otroligt mycket.

Efter ett mycket positivt val och omval av Centerpartiet Falun 2018 och 2019, så rullade det igång. Susanne fick förtroende som ledamot i miljö- och samhällsbyggnadsnämnden. Efter omvalet några månader senare blev hon vice ordförande, och ytterligare några månader senare tog hon över ordförandeklubban.

- Jag hade erfarenhet sedan tidigare av att sitta i styrelser, och jag var ersättare i Kopparstadens styrelse. Det kände jag var nyttigt för min utveckling i MSN. Jag är också glad att jag hade Jenny (Drugge) som min mentor i nämnden. Henne kan jag forfarande bolla frågor och funderingar med.

När Agneta Ängsås lämnade sitt uppdrag i Kommunstyrelsen fick Susanne överta hennes plats.

- Agneta har ovärdelig kunskap och erfarenhet som inte går att ersätta, men jag är tacksam att ha fått chansen. Agneta finns ju också som ett suveränt stöd.

- Joakim (Storck) slutade som gruppledare i början på sommaren och lät mig ta över. Redan tidigare hade jag och Joakim jobbat tillsammans med medlemsmötena till exempel och han kommer även att finnas kvar som min mentor. Jag märker ju vilket otroligt arbete Joakim har lagt ner. Att hålla koll på allting.

- Vill du att jag hjälpler dig att hälla upp lite mer cola, avbryter sig Susanne när hon noterar mitt urdruckna glas. Stämnmingen var på topp och Susannes leende sken ikapp med solen, men plötsligt var det som att ett mörkt moln for över oss och skymde solens strålar. Susanne fick någor väldigt sorgset i blicken och den lättsamma stämningen blev tung och allvarlig för en sekund.

- Jag hade inte varit där jag är idag om det inte varit för Kenneth. Han var min, och många andras, mentor och han lärde mig så mycket om att vara politiker. Många gånger var det jättejobbigt att ta sig an de utmaningar som Kenneth hade förberett, men det var så nyttigt och lärorikt. Jag kom alltid därifrån så mycket rikare.

Kenneth Johansson var en före detta riksdagspolitiker med uppdrag i socialutskottet. Under många år satt han sedan som landshövding i Värmland. 2018 hade han lämnat den aktiva politiken, flyttat hem till Falun för att varva ner som pensionär. Han hade åtagit sig att vara mentor till några lokalpolitiker. Sensommaren 2021 gick Kenneth Johansson bort.

Snart återkom ljuset och den varma glöden i Susannes ögon. Sorgemolnet hade svävat förbi.

- Det var nog den finaste begravning jag varit på i hela mitt liv, sade hon med ett leende. Jag är tacksam för allt Kenneth gav mig.

Det uppstod en liten stunds tystnad i samtalet, ett par sekunder av reflektion och eftertanke som vi nog alla skulle behöva mer av i samhället. Så lutar sig Susanne mot min personliga assistent som slagit sig ner vid bordet bredvid.

- Jag tror aldrig vi har träffats tidigare. Hur var ditt namn? Vill du ta en bild på oss?

Susanne och Jonas tar en fika i centrala Falun

Susanne är en friluftsmänniska. Hemma i Bjursås åker gärna vandringskängorna på för en tur längs Vildmarksleden. Eller en skidtur i Sörskog på vintern. Idrott är också något som ligger henne varmt om hjärtat. Vårt samtal glider in på fotboll, eftersom Sverige senare på dagen spelar en landskamp i fotbolls-EM mot Schweiz.

Ska du se matchen?

- Ja, det har jag tänkt. En av mina bästa vänner är schweiziska, så det är alltid lite extra krydda när vi möter Schweiz.

- Min kompis träffade jag för länge sedan, vi gick i skolan tillsammans i Honduras, fortsätter hon.

Honduras. Det triggar min nyfikenhet. Så många följdfrågor som väcks. Att glänta på dörren till alla fantastiska och fascinerande berättelser från Susannes resor och äventyr i världen är något magiskt. Kontrasten till det lugna Bjursås är slående och överraskande. Men det är det som gör Susanne till den hon är. Kvinnan med extra allt. Erfarenheter och perspektiv både från den stora, vida världen och från den lilla byn utanför Falun.

Har du mycket att göra som gruppledare nu? Hinner du med att få någon semester?

- Just nu handlar det mycket om att förbereda inför höstens medlemsmöten. Jag ska också försöka hålla ihop vår kommunfullmäktigegrupp, och framförallt planera inför den nya fullmäktigegruppen som blir efter valet. Men imorgon ska vi åka ut med båten ett par dagar, det ska bli så skönt.

Nästföljande dag skulle jag och Susanne vara med på samma Zoommöte. Jag hinnerr dock inte fråga om det förrän Susanne tilllägger:

- Jag kommer att koppla upp mig från båten. Vi hörs i morgon!

Är det så man kombinerar nytta med nöje?

Så skiljs våra vägar för denna gång och vi går åt ett varsitt håll. Jag känner mig säker på att det är helt rätt person att leda Centerpartiet Falun framåt. Susanne har mycket empati och medmänsklighet. Hon besitter förmågan att se och lyfta varje människas inneboende kraft. Från varje enskild individ och dess unika behov och vilja, till politikens grövre penselrag. Perespektiv från den lokala närheten, till den globala mångfalden. Demokrati, frihet och alla människors lika värde är drivkrafter som kommer att föra henne långt.


/Jonas Gustafsson