"Det snackas för lite skit i valrörelsen"

Hon säger det med ett leende. Det där kluriga och charmiga leendet som gör Jenny Drugge så älskvärd. Det tar en stund innan polletten trillar ner och jag förstår att det är en lek med ord som anspelar på hennes ordförandeskap i Falu Energi & Vatten och hennes passion för VA-frågor.

- Det är min jargong. Den jag är helt enkelt.

Kandidat #3 till kommunfullmäktigevalet i Falun

 

  • Namn: Jenny Drugge
  • Ålder: 47
  • Bor: Vika
  • Familj: Maken Daniel, katten Sydney och två utflugna barn
  • Politiska uppdrag: Ordförande Falu Energi & Vatten, Ordförande Centerpartiet Dalarna, ledamot Falu kommunfullmäktige, ledamot i SGU:s insynsråd, ledamot Centerpartitet Falun

Det är nog det som gör Jenny så omtyckt och respekterad både som medmänniska och politiker. Hon är sig själv i alla lägen. Lättsam och nära till skratt. Hon delar gladeligen med sig av tokiga händelser och överraskande kommentarer som till en början kan sätta skrämselhicka i de flesta, men som ganska snart förbyts i ett varmt leende. Här är Jenny. Hon är människa och ser alla runt omkring sig också som människor. Hon gör ingen skillnad på någon. Alla har ett mänskligt värde. Hela hon utstrålar det.

När Centerpartiet gemonförde sin parti stämma år 2021 gjorde Jenny en minnesvärd TV-debut då hon gjorde en grimas som natuligtvis fångades av SVT:s kameror. Händelsen drog till sig uppmärksamhet och skratt. Jenny själv tog det hela med ro och konstaterade självsäkert att hon var glad att kunna sprida glädje och på så sätt också kunna väcka ett intresse för politiska frågor som ligger henne varmt om hjärtat.

Jenny gör en grimas i Tv

Ta bara det här med VA. I sig är det något som är ganska "osexigt", för att använda hennes egna ord. Men när Jenny plötsligt säger att "VA är ingen skitsak", då kommer det där lilla fnittret som känns lite pinsamt eftersom man trodde sig ha växt ifrån det där med kiss och bajs. Nyfikenheten har väckts och plötsligt sitter vi i en diskussion om dimensionen på dagvattenledningar och VA-utbyggad på landsbygden.

Men vi tar det ifrån början. Hur hamnade du i politiken?

- Det började med ett engagemang för ungdomar hemma i Vika. Jag ville kunna ge ungdomar en meningsfull fritid och jobbade hårt för att få till en fritidsgård.

Jenny kallar det för "åstadkommation", ett uttryck som var populärt bland centerpartister för några år sedan. Mer handling och inte bara snack. Hon själv är uttrycket personifierad. Hon får saker att hända.

Jag berättar om en vän som växte upp i Vika och mindes Jenny för hennes genuina engagemang och förmågan att gå från ord till handling. Jenny brister ut i ett brett leende när hon får höra de orden.

- Att det man kämpat för verkligen har gett resultat. Det har inneburit förändring för någon annan människa.

Jennys första riktiga uppdrag i politiken var i styrelsen för Kopparstaden.

- Ett kommunalt bolag handlar ju inte om någon partipolitik, men jag upptäckte hur roligt det var att få vara med och påverka. Därefter fick jag fortroende att sitta i Miljö- och samällsbyggnadsnämnden för Centerpartiet. Att vara med och besluta om var det ska byggas nya bostäder eller hur infrastrukturen ska se ut, och sedan flera år senare se tankarna förverkligas, det är en häftig känsla. Ofta handlar det om att se flera år in i framtiden.

Jenny tystnar och ser sig omkring. Vår promenad i parken nedanför det gamla Dalregementet i Falun har lett till en vilopaus i gräset vid Dalavallen.

- För några år sedan hade vi uppe ett ärende om att eventuellt bygga bostäder här. Med facit i hand är jag glad att det inte blev så. Den här idrottsplatsen behövs för att ungdomar ska ha någonstans att utöva fritidsaktiviteter.

Sedan dess Jennys politiska karriär tagit fart. Efter valet 2018 blev hon ordförande i det kommunala energibolaget Falu Energi & Vatten. Hon valdes till distriktsordförande i Centerpartiet Dalarna 2020 och har just blivit vald till ledamot av SGU:s (Sveriges Geologiska Undersökning) insynsråd. Tack vare hennes breda kompetens, nyfikenhet på ny kunskap och humanistiska personlighet, blir hon till en attraktiv person för politiska uppdrag.

- Jag står även med på listan till riksdagen. Inte bara för att vara ett namn som fyller ut listan utan för att jag verkligen tror på att jag skulle kunna förändra någonting. Om jag skulle kryssa mig in i riksdagen så skulle jag se det som en spännande utmaning. Likadant känner jag för engagemanget i Centerpariet Dalarna. Jag lägger ned hela min själ i det arbetet men det är trots allt i kommunen jag hör hemma. Jag bor i Falun och kommer aldrig att släppa taget om kommunpolitiken.

Hur ser din vision ut för Centerpartiet efter valet?

- Jag hoppas på alla nivåer att vi kan bygga stabila majoriteter som driver politiken framåt, i såväl kommun och region som på nationell nivå. Lokalt tror jag att det kommer att bli lättare att nå dit. Jag är mer intresserad av det politiska innehållet än av någon särskild statsministerkandidat eller vilka vi bildar majoritet tillsammans med i kommunen. För det intressanta är att när människor berättar om vad det är de vill, så är det ofta centerpolitik. Man vill kunna välja den skola som tillhandahåller den bästa kvalitén utifrån varje barns förutsättningar. Man vill kunna välja den bästa omsorgen för ens äldre. Möjligheten att kunna forma sina egna liv är viktigt för många människor, just det som Centerpartiet står för.

Under valrörelsen är Jenny flitigt engagerad i dörrknackningskampanjer. Hon talar varmt om sin inställning att det viktigaste är att lämna ett gott intryck hellre än att lämna en broschyr. Även om hon möter en person som tydligt markerar att hen inte gillar Centerpartiets politik och inte tänker rösta på dem, så vill Jenny vara noga med att visa respekt och skapa en god stämning.

- Jag mötte en väldigt negativ person, valde då att backa. Innan jag gick passade jag på att berömma personen för den otroligt vackra rosenbusken utanför huset. Besöket slutade då i en positiv anda. Jag vill att människor ska associera Centerpartiet med något positivt.

Jenny är stolt över det lagbygge som Centerpartiet Falun har åstadkommit. Sin egen roll vet hon inte, men där är hon flexibel.

- Med Susanne (Martinsson) som lagledare känner jag mig trygg. Jag kan ta vilken som helst där jag behövs, säger hon med ett leende.

Jenny Drugge och Jonas Gustafsson

Tiden börjar rinna ut och det har blivit dags att gå tillbaka till arbetet.

- Vad skönt det är att bara få sitta ner och koppla av en liten stund, säger Jenny och tar ett djupt andetag. Jag och Daniel (Jennys man Daniel Drugge är ordförande i Centerpartiet Faluns kretsstyrelse) har ett fullspäckat dagsschema hemma på kylskåpet med aktiviteter inför valet.

Det slår mig att "snacka skit" inte behöver betyda att nedvärdera någon annan. Jag och Jenny har skitsnackat i en dryg timme om allt och inget. Det är just det som vi behöver mer av, därför fick det bli artikelns rubrik.

/Jonas Gustafsson