Gröna näringar
.jpg)
Gröna näringar har alltid varit en hjärtefråga för oss i Centerpartiet. Det handlar om att ta tillvara på de resurser naturen kan erbjuda. Att säkerställa att vi kan sätta mat på bordet, och att vi brukar naturen på ett långsiktigt hållbart sätt. I Falun verkar vi lokalt för att skapa förutsättningar för gröna näringar, jordbruk och livsmedelsproduktion.
Skogen och den skogliga bioekonomin är och har länge varit en av de viktigaste basnäringarna i Dalarna. I Falun finns både stora och små skogsägare, sågverk och pappersindustri. Vi ser skogen som en resurs som kan stå för såväl nödvändig ekonomisk tillväxt som lösningar för att klara klimatomställningen. Centerpartiet i Falun skulle med fördel se att skyddsvärd natur kan lösas med olika former av skötselavtal i samarbete med
markägaren istället för att klassa skogen som naturreservat.
Livsmedel ska helst produceras så lokalt som möjligt samt i möjligaste mån vara fria från antibiotika och bekämpningsmedel. Därför vill vi vara mycket återhållsamma med exploatering och byggnation på ängs- och jordbruksmark. Det är mark som i första hand behövs för den biologiska mångfalden och för att säkra vår framtida livsmedelsproduktion.Jordbruk och lantbruk är basen för vår livsmedelsförsörjning och försörjer oss med såväl grödor som köttråvaror. Andelen livsmedelsråvaror som produceras på ytor som inte är jordbruksmark är också betydande. Livsmedelsråvaror från jakt, svamp, vilda bär och fisk är också en viktig del i livsmedelsförsörjningen som kan utvecklas vidare. Även förädling av livsmedel är en viktig del i livsmedelsförsörjningen.
Centerpartiet i Falun är öppet för fortsatt utveckling av vindbruk som ett av möjliga energislag. Samtidigt är det viktigt att ta hänsyn till hur vindkraftsetableringar påverkar boendemiljön för närboende. Vi gör alltid en bedömning av hur en etablering påverkar närområdet innan vi tar ställning till om nyttan med den elproduktion som tillkommer överväger nackdelarna som kan påverka de boende i området.
- Bevara ängs- och åkermark för att säkra tillgång till mark för framtida livsmedelsproduktion.
- Främja producenter av livsmedelsråvaror både från jord- och lantbruk, och från de råvaror som naturen kan ge.

