Årets miljöpristagare – självförsörjande inspiratör från Stora Skedvi

Från vänster till höger: Distriktsordförande Dalarnas centerkvinnor: Linda Haglund, Årets miljöhjälte: Sofia Billvik och Ledamot Dalarnas Centerkvinnor: Hans Johansson

För att uppmärksamma världsmiljödagen överraskade representanter från Dalarnas Centerkvinnors styrelse Sofia Billvik i Arkhyttan, som för sitt arbete med att inspirera andra till att leva hållbart, bli mer självförsörjande och uppmuntra till krisberedskap kammade hem utmärkelsen Årets miljöhjälte 2023.

- Med blommor, diplom och en summa prispengar hoppas vi uppmuntra Sofia till att fortsätta inspirera andra med sina idéer och projekt för ett mer hållbart Dalarna som står rustat när kriget eller krisen kommer, berättar Linda Haglund, distriktsordförande för Dalarnas Centerkvinnor.

Sofia Billvik är utbildad VA-ingenjör och var en av eldsjälarna som drog igång en studiecirkel om krisberedskap i byn Arkhyttan i Säters kommun. Hon strävar efter att leva ett hållbart liv, och är nästan helt självförsörjande på kött, ägg och grönsaker. På den lilla gården tar hon emot elever och andra som är intresserade av att lära sig mer och hon har flera idéer om hur man genom samverkan i kommunen skulle kunna lära skolbarnen mer om odling och att leva hållbart. Leendet är aldrig långt borta, trots att det även funnits stunder då det varit motigt.

Som VA-ingenjör jobbar Sofia till vardags med vårt viktigaste livsmedel, vatten. Numera i Sverige, men hennes intresse för hållbarhet och självförsörjning har tagit henne runt i världen och hon har verkat i flera världsdelar med olika vattenprojekt.

På diplomet står att läsa motiveringen:För att du lyfter och inspirerar andra att bli mer självförsörjande och visar att det finns ett värde i att dra ned på tempot, leva mer hållbart och även visar framfötterna som kvinna i en mansdominerad bransch. Du är en sann inspiration för länets kvinnor!”.