Låt prostituerade slippa betala skatt

Centerpartiet kräver att regeringen ska stoppa skatteverket från att beskatta prostituerade och har i riksdagen uppmanat regeringen att agera.

–Detta är inget jobb. Detta är att vara i en utsatthet. Skatteverkets agerande skickar en mycket märklig och dålig signal om att prostitution skulle vara som vilket yrke som helst, säger Centerpartiets jämställdhetspolitiska talesperson Helena Vilhelmsson

Centerpartiet har tidigare lagt ett utskottsinitiativ i skatteutskottet för att få en lagändring på plats. Helena Vilhelmsson har även debatterat frågan med finansministern i kammaren.

Centerpartiet menar att det här är orimligt, strider mot sexköpslagen och att åtgärder måste till för att utsatta kvinnor ska få stöd av staten fullt ut, inte utsättas av mer press från myndigheter. Regeringen måste se till att erbjuda skydd, vård och stöd de som befinner sig i prostitution så att de kan lämna.

–Man kan inte jämställa att sälja sex med att sälja en pizza. Skatteverkets agerande kommer inte att leda till att personer som befinner sig i en utsatt situation kommer få hjälp, utan snarare bestraffar och skapar ytterligare problem för dessa personer, säger Helena Vilhelmsson.