Vi gör det enklare att få bygglov för solceller!

Halmstads kommun har sedan tid tillbaka uppmärksammats på flera fall där sökande nekats bygglov för montering av solceller på tak med hänvisning till att detaljplanen så inte medger, t ex för att detaljplanen begränsar vilken färg tak inom området ska ha.

Det må så vara att man inte gav utrymme för framtida innovationer för hushållsnära energiproduktion när detaljplanerna sattes för bortåt 30 år sedan eller mer. Men nu behöver vi börja titta på hur vi möjliggör för invånarna att agera som vi uppmanar till inom energi- och klimatfrågorna trots att man bor inom ett detaljplaneområde med vissa planbestämmelser.

Bygglovsansökningar för solceller lär inte minska de kommande åren och varenda panel behövs för att trygga vår tillgång på förnybar el. Med bakgrund av detta initierade vår ordförande i samhällsbyggnadsutskottet, Jenny Axelsson (C) ett förslag för att få bukt med problemet.

Centerpartiets förslag löd som följer:

Samhällsbyggnadsutskottet beslutar att uppdra åt kommunledningsförvaltningen att återkomma med en sammanställning av detaljplaner och områdesbestämmelser som begränsar möjligheten till installation av solceller. Uppdraget innefattar också att återkomma med ett förslag på handlingsplan för ändring av dessa detaljplaner, i syfte att möjliggöra hushållsproduktion av förnyelsebar energi.

Förslaget fick stöd av alla partier som är representerade i utskottet dvs M, S, V och Fabio (-)

- Möjliggör solceller för fler fastigheter! Vi skriver nu 2022 och jag vill att fastighetsägare i Halmstads kommun ska kunna vara så hållbara som kommunfullmäktige uppmanar till i kommunens Energi- och klimatplan. Att man äger ett hus i ett område som omfattas av en detaljplan med idag oskälig regleringsnivå ska inte grusa möjligheten att montera solceller på taket.

- Jenny Axelsson (C), ordf. Samhällsbyggnadsutskottet