Christian Lidén (C) i budgetdebatten:

Satsa på personalen i sjukvården

Christian Lidén (C) lyfter fram satsningar på personalen när budgeten diskuteras i regionfullmäktige. Foto: Johanna Nolsa

- Vår viktigaste utmaning här och nu och för att trygga framtiden är kompetensförsörjningen av personal i våra verksamheter. Därför är det en bra åtgärd att satsa på personalen, säger Christian Lidén under dagens möte med regionfullmäktige i Halland.

RF Budgetdebatt 2023, Christian Liden (C):

"Presidie, ledamöter, åhörare och press

Vår viktigaste utmaning här och nu och för att trygga framtiden är kompetensförsörjningen av personal till våra verksamheter!

Vi ser nu med oro på att personalomsättningen ökat under hösten.

Därför är det en bra åtgärd att höja ob-ersättningen för undersköterskor till 100 procent utöver vad Allmänna bestämmelser anger.

Vi sänker veckoarbetstiden till 34 timmar per vecka för sjuksköterskor + undersköterskor från och med 1 januari. Flera olika schemamodeller har införts som ska tillgodose både medarbetares liv och patienternas behov av vård.

När jag pratar med kollegor ute i vården lyfter de ofta fram kollegor och arbetsglädje som den viktigaste faktorn för att fortsätta bidra till Region Halland.

Centerpartiet anser att lönerna inom vårdsektorerna behöver höjas generellt i samhället, för att motsvara ansvar, utbildningsnivå och kunna kompetensförsörja verksamheten. Men även kontinuerlig fortbildning, schemaläggning och att kunna påverka sitt arbete är viktiga faktorer för en god arbetsmiljö.

En avgörande faktor inför framtiden för att vårdpersonalens kompetens och resurs ska räcka till är att vi fortsätter den utveckling som skett de senaste åren; Små steg ofta leder till stora förändringar.

Ett ex är PIL-projektet- patientindividuell läkemedelsdos på Hallands sjukhus vårdavdelningar som har varit avgörande för att avlasta belastningen för sjuksköterskor och frigöra arbetstid. Även Taligenkänning införs för att underlätta journalskrivande.

Att vi nu kan göra satsningen på en specialiserad smärtklinik är en annan bra satsning. Personer som lider av smärtproblematik påverkas ofta i hög grad i livet, kan vi lindra smärtan för patienter med specialistkompetens i smärtproblematik så vet vi att det gynnar livskvalitén påtagligt. Smärta är en komplicerad fråga och inte en ensam diagnos, därav gynnar denna satsning många.

Centerpartiet tar ansvar och vill skapa en personcentrerad vård för Hela Halland, med en trygg och sammanhållen, nära vård, en god arbetsmiljö, kvalitativ och kunskapsintensiv verksamhet och där du som individ får bestämma över ditt liv efter egen förmåga.

Där du upplever att vården hänger ihop och du får hjälp framåt i livet.

Bifall till regionstyrelsens förslag till Mål och budget."