Jenny Håkansson uttagen till kvinnligt nätverk i Europa

Jenny Håkansson är glad över att ha blivit uttagen till det europeiska nätverket The Alliance of Her. Foto: Ida Lövstål.

Jenny Håkansson, ordförande för Centerkvinnorna i Halland, har tillsammans med 22 personer från hela Europa blivit uttagen till Alliance Of Her under 2023, ett arbete som ingår i den liberala gruppen ALDE.

- Målet är att få fler kvinnor på ledande positioner, berättar Jenny Håkansson.

Vad innebär nomineringen för dig?

- Jag blev uppmanad att söka till Alliance Of Her av tidigare deltagare som uppmärksammat mig. Jag skickade in en ansökan och tänkte inte mer på det, jag trodde verkligen inte att jag skulle bli uttagen. När jag sen fick beskedet att jag blivit uttagen så blev jag otroligt glad och hedrad. Men jag kan ärligt talat inte säga mer om vad nomineringen innebär för mig – för jag vet inte än. Jag inser att det är stort, jag inser att jag kommer att få ett nätverk i Europa som jag annars inte hade fått åtkomst till. Jag förväntar mig att det kommer utveckla mig och mitt politiska ledarskap.

Vad kommer du att arbeta med?

- Som jag förstår det kommer jag att få lära mig om Europa, europeisk politik, retorik, nätverkande, strategi med mera. Vi är 20 talet personer från hela Europa som är antagna och vi kommer att delas in i ännu mindre grupper, där nätverket och kontakten får stor betydelse. Vi kommer även att under hela tiden arbeta med vårt eget politiska projekt, som ska redovisas vid slutet. Projektet kan handla om ”ett mål, en prioritering eller ett initiativ”.

Hur många är med i arbetet?

- Det är ca 20 personer som är antagna till omgången 2023, det är 10-talet personer som deltar som föreläsare, coacher, utbildare etc.

Varför har du blivit utvald?

- Jag ansökte och blev utvald bland ett 100-tal sökande ifrån hela Europa. I samband med ansökan behövde jag även bifoga ett rekommendationsbrev ifrån Centerpartiet, vilket riks gjorde.

Varför är detta så viktigt?

- För att vi behöver fler kvinnor på ledande positioner i politiken. Ska vi ha en representativ politik behövs det representation. 50 procent av mänskligheten är kvinnor, våra perspektiv ska finna med i politiska beslut på alla nivåer. För att nå dit behöver vi stötta varandra, skapa nätverk och ge varandra verktyg för att genomföra en jämställd och jämlik politik.- För mig personligen är det oerhört uppmuntrande och stärkande att bli sedd för det politiska arbete jag gör.

På vilket sätt kan ni göra skillnad?

- Igen, det handlar om representation. Ju fler kvinnor vi är som axlar roller som ger ett politiskt inflytande, desto fler ser att det går och är möjligt. I Sverige har vi som kvinnor stora möjligheter om jag jämför med många andra europeiska länder. Samtidigt är allt relativt bara för att vi framstår som förhållandevis jämställda i Sverige, innebär det absolut INTE att jobbet är klart för oss. Jämställdhet är en färskvara, tyvärr.

Något mer du kommer på?

- Jag vet ju inte så mycket än, vi träffas första gången i slutet av januari i Bryssel. Så ni får följa mig på sociala medier, där kommer jag garanterat att uppdatera.

FAKTA OM The Alliance of Her – AoH

(följ gärna på sociala media)

Första gången 2016, då under namnet EwA - European women academy

Målet är fler kvinnor på ledande positioner runtom i Europa

22 deltagare från 14 olika länder under våren 2023.

(Deltagande länder: Irland, Danmark, Norge, Litauen, Spanien, Belgien, Nederländerna, Finland, UK, Rumänien, Österrike, Schweiz, Estland, Lettland.)

Tidigare deltagare ifrån Centerpartiet, är bland annat Madelaine Jakobsson och Malin Forsbrand, totalt är det fyra deltagare från Centerpartiet under tidigare genomförda omgångar.

Efter genomgången utbildning ingår jag i ett alumni nätverk av tidigare deltagare i AoH.

Ledare 2023

Ian Marquardt, kampanjkonsult som har jobbat för senatorer och kongressdelegater i USA. Arbetat med ideella organisationer och som politisk konsult i Europa, Asien och Mellanöstern.

Katrien Van den broek

Jobbat för Guy Verhofstadt, tidigare premiärminister i Belgien, som expert på social medier och kampanj. Jobbar numera för Belgiens nuvarande premiärminister Alexander De Croo som Senior Communication Advisor

Kiki Thiessen-Bakker

Entreprenrör och frilansande kampanjkonsult. Jobbat med Mark Rutte, nuvarande premiärminister i Nederländerna.

Yoko Alender

Ledamot i Estlands parlament sedan 2015, för Estniska reformpartiet (liberalt), som är Estlands största parti.