Jenny Håkansson (C):

- Region Halland måste bli bättre på jämställdhet

- Vi borde kommit längre med jämställdhetsarbetet i Region Halland. De insatser vi gjort är bra, men jag är inte nöjd.

Det säger Jenny Håkansson, regionfullmäktigeledamot för Centerpartiet.

- Vi är alla människor som ska behandlas lika. 9 av 100 kvinnor i Halland uppger att de utsatts för sexualbrott (källa från vaggan till graven). På förra mötet beslutade vi om avgiftsfri vård vid sexuella övergrepp. En reflektion jag gjorde då var att endast kvinnor var uppe i talarstolen för att prata om hur nöjda de var med beslutet. Var inte männen nöjda? undrar Jenny Håkansson.

Jenny Håkansson lyfter jämställdhetsarbetet när årsredovisningen behandlas i samband med regionfullmäktiges sammanträde. Hon saknar en större redovisning av jämställdhetsarbetet. Men har hittat redovisning på några ställen.

Kunskapshöjande insatser

På sidan 60 i årsredovisningen beskrivs de kunskapshöjande insatser kring våld i nära relationer för personalen som möter patienter. På sid 51 redovisas att regionkontoret har i uppdrag att arbeta med jämställdhets- och rättighetsintegrering. De ska ta fram metoder och tillvägagångssätt för varje förvaltning.

- Det är självklart strålande, men redovisningen gäller 2022 inte 1922. Vi borde kommit längre. Jag saknar jämställdheten i det här dokumentet. Är det för att vi är så himla bra i Halland? Så vi inte behöver redovisa? NEJ. Enligt vår egen vaggan till graven är det inte så, konstaterar Jenny Håkansson.

Livsvillkor

Jämställdhet handlar om livsvillkor. Ungdomar reproducerar mönster och ojämställdhet.

- Titta igenom vårt eget dokument från vaggan till graven och uppdatera er. Jag är glad för de insatser som tas upp, men inte nöjd. Hade det varit så att vi är bäst på jämställdhet hade jag kunnat förstå frånvaron av tydligare redovisning av jämställdheten i region Halland i det här dokumentet. En viktig del i att vara med och styra Halland är att vara medveten om hur ojämställdhet och jämställdhet i Region Halland påverkar samhället. Jämställdhet är tyvärr en färskvara. Vi måste ständigt kämpa för den, för vårt samhälle och vår demokrati. Vi kan inte slå oss till ro, säger Jenny Håkansson.