Fortsätt satsa på kultur, föreningsliv och folkbildning

- I en tid när det aviseras om neddragningar för studieförbund och folkhögskolor vill vi bestämt tala om att Centerpartiet kommer fortsätta stå upp för kultur, föreningsliv och folkbildning. För öppenhet och demokrati. Det skriver centerföreträdarna Fredrik Hansson, Maria Bronelius, Niclas Erlandsson och Petra Eriksson i en insändare.

Kultur, föreningsliv och folkbildning bidrar till att göra Halland till bästa livsplatsen. Men det är också en garant för demokrati och öppenhet. Alltså ett samhälle där vi får fortsätta säga vad vi tycker, och öppet delta i olika föreningar och politiska partier. Och där vi på lika villkor har möjlighet att lära oss nya saker.

Mer meningsfullhet

Bildningsförbund, pensionärsföreningar, idrotts- och kulturorganisationer arbetar för bildning, folkhälsa, minskad ensamhet, en aktiv fritid och mycket annat som är själva grunden för att många av oss skall känna meningsfullhet i tillvaron. Halland behöver ett livskraftigt civilsamhälle för att dess invånare skall må bra och för att bli Sveriges grönaste tillväxtregion.

Armlängds avstånd

Konstens frihet och utövarnas självständighet är en förutsättning för kulturens utveckling. I ett fritt samhälle ska politiken hålla armlängds avstånd från kulturen. Det betyder bland annat att politiker inte ska bestämma innehållet i studieförbund och kulturföreningars verksamhet. Däremot ska politiken garantera att alla människor ska ha möjlighet att delta i kulturliv och föreningsliv. Oavsett var du bor, vilken bakgrund du har, om du har någon funktionsnedsättning eller hur livet ser ut i övrigt. I kommunerna och regionen bestämmer politiken därför över budgeten medan experterna, d.v.s. bibliotekarier, konstsamordnare m.fl. som har utbildning och erfarenhet på området, bestämmer över innehållet.

Jämlikt och jämställt samhälle

Idrottsrörelsen, folkbildningen och övrigt föreningsliv har en viktig roll i att skapa ett jämlikt och jämställt samhälle. Därför är det viktigt att vi satsar lika mycket på tjejers och killars idrottande och att vi ser till att aktiviteter är tillgängliga för alla.

I en tid när det aviseras om neddragningar för studieförbund och folkhögskolor vill vi bestämt tala om att Centerpartiet kommer fortsätta stå upp för kultur, föreningsliv och folkbildning. För öppenhet och demokrati.

Därför vill Centerpartiet att:

  • Kulturen ska vara tillgänglig för alla i hela Halland.
  • Principen om armlängds avstånd mellan politik och kultur bör upprätthållas.
  • Satsa lika mycket på tjejers och killars idrottande.
  • Underlätta för personer med funktionsnedsättningar att testa olika idrotter.
  • Fortsätta satsa på studieförbund och folkhögskolor.

Fredrik Hansson, ordförande Centerpartiet Halland

Maria Bronelius (C), 1:e vice ordförande i Region Hallands driftnämnd kultur och skola

Niclas Erlandsson (C), ledamot i Teater Hallands styrelse

Petra Eriksson (C), kulturpolitisk talesperson för Centerpartiet Halland