Sjukvårdspersonal ska vårda - inte ange sjuka

Regionstyrelsen anser att hälso- och sjukvårdsverksamheten ska undantas från anmälningsplikten för papperslösa.

- Beslutet är en viktig signal till våra medarbetare. Jag är trygg med vårt beslut, hälso-och sjukvårdslagen samt barnkonventionen gäller, säger Helene Andersson (C) som är vice ordförande i regionstyrelsen.

Enligt Tidöavtalet ska förslag lämnas angående ”anmälningsplikt mellan Polisen och myndigheter som antas komma i kontakt med personer som befinner sig illegalt i landet”. Det innebär att regionerna ska anmäla papperslösa som idag kan söka hälso- och sjukvård utan att riskera att det röjer att de lever i landet utan tillstånd. Region Hallands utgångspunkt är att tillgodose patienters behov av hälso- och sjukvård, samt regler kring sekretess och integritet på ett jämlikt sätt. Om anmälningsplikten även omfattar hälso- och sjukvården innebär det att grundläggande mänskliga rättigheter inte kan tillgodoses samt risk för liv och hälsa.

Utöver ett samhälls- och humanperspektiv, ser också Region Halland som arbetsgivare att ett förslag där hälso- och sjukvården inte undantas kan innebära en ökad etisk stress och administrativt arbete för den personal som ska hantera anmälan.

Region Halland uppmanar därför regeringen till undantag av personal inom hälso- och sjukvården från anmälningsplikt, då de möter papperslösa vuxna och barn.

SD reserverade sig mot beslutet i regionstyrelsen.