Regionen ska bli bättre på vård till personer som utsatts för sexuellt våld

- Region Halland behöver bli bättre på vård till personer som utsatts för sexuellt våld, säger Jenny Håkansson som är ledamot i regionfullmäktige och ordförande för Centerkvinnorna i Halland. Foto: Ida Lövstål

 

- Vi det minsta vi kan göra som företrädare för samhället är att se till att det finns rätt vård och stöd på plats för personer som utsatts för sexuellt våld, sa Jenny Håkansson vid regionfullmäktiges senaste sammanträde då Region Halland beslutade att utreda en specialistmottagning för sexuellt våldsutsatta i Halland.

Istanbulkonventionen slår fast att våld mot kvinnor är könsrelaterat på strukturell nivå, och att det är avgörande att få slut på våldet för att kunna uppnå jämställdhet mellan kvinnor och män.

Vad är sexuellt våld?

Världshälsoorganisationen definierar sexuellt våld som varje genomförd sexuell handling, försök till sexuell handling, oönskad sexuell kommentar eller närmande, eller försök till handel eller styrning av en persons sexualitet, genom tvång av någon annan, oavsett relationen till offret och oavsett omständigheter, innefattande, men inte uteslutande till, hemmet eller arbetsplatsen.

I de flesta fall handlar det om mäns våld mot kvinnor, men även män och transpersoner drabbas.

Få får rätt behandling

I kartläggningar framkommer att det inte är ovanligt att personer med erfarenhet av sexuellt våld söker mycket vård, och under lång tid, utan att få rätt behandling.

Vissa grupper är särskilt utsatta:

  • Medmänniskor som lever i en hederskultur
  • HBTQ
  • Nyanlända
  • Medmänniskor som lever i social utsatthet
  • Medmänniskor med missbruk
  • Medmänniskor med olika typer av funktionsnedsättningar 

- Vården behöver också anpassas för att möta behoven hos dessa särskilt utsatta grupper, säger Jenny Håkansson som också är ordförande för Centerkvinnorna i Halland.

Var femte kvinna har utsatts

20 procent av Sveriges kvinnor och 5 procent av männen uppskattas ha utsatts för allvarligare sexuella övergrepp.

Sexuella övergrepp har ofta en djupgående påverkan på den drabbades fysiska och psykiska hälsa. Forskning visar dessutom att det inte bara är de omedelbara effekterna av sexuella övergrepp som påverkar individen utan sjukdomar och besvär långt senare i livet kan vara kopplade till övergreppet.

Sexuell frihet

- I Centerkvinnorna pratar vi om sexuell frihet. Det handlar inte bara om att vara fri från att utsättas för brott utan också möjligheten att ta tillbaka sin sexuella frihet vid de fall då brott begåtts, säger Jenny Håkansson.

- Jag tror att det kan bidra till mer kvalitativt stöd för den som utsatts för sexuella övergrepp om specialistkliniker för individer utsatta för sexuella övergrepp finns. Samtidigt som de bidrar till att korta köerna till vården, fortsätter hon.

- Dessutom att en medmänniska blir utsatt för sexuellt våld är ett misslyckande för samhället, det minsta vi kan göra som företrädare för samhället är att se till att det finns rätt vård och stöd på plats, avslutar Jenny Håkansson.