Maria Dahlman är årets företagare i Halland

Jenny Håkansson, Gudrun Pettersson, Kerstin Lindqvist och Angeline Eriksson överraskade Maria Dahlman (tvåa från vänster) med blommor, honung, tårta och diplom på Internationella kvinnodagen. Foto: Anki Enevoldsen

I samband med Internationella kvinnodagen 8 mars hyllade Centerkvinnorna i Halland och Centerpartiet Halland en kvinna som gör bra saker för andra kvinnor, nämligen Maria Dahlman som driver företaget Lugnet på åsen i Våxtorp.

Gudrun Pettersson som är ordförande för Centerpartiet i Laholms kommun har nominerat Maria Dahlman till priset. Hennes nominering har också valts som motiveringen till priset:

”Maria Dahlman säljer underkläder och är bh-expert, har öppet två eftermiddagar i veckan plus att man kan boka tid för att prova och få hjälp att välja. Hon säljer också rättvisemärkta och ekologiska produkter. Maria Dahlman är en företagsam kvinna som ordnar olika måbra-aktiviteter, till exempel yoga i trädgården utanför butiken på sommaren. Hon är en kvinna som gör bra saker för andra kvinnor.”

"Vi behöver vara snälla mot varandra och lyfta varandra"

- Vi tog med tårta, blommor och diplom för att uppmärksamma och uppvakta en kvinna som varje dag får kvinnor i alla former och åldrar att känna sig starka, snygga, stärkta och trygga med vilka de är, såväl fysiskt som psykiskt, säger Jenny Håkansson, ordförande för Centerkvinnorna i Halland och kandidat i EU-valet 22 maj – 9 juni.

Maria Dahlman som är nybliven ordförande i byalaget har alltid jobbat med kvinnor och bland annat arrangerat många bh-skolor.

- Jag är otroligt tacksam för priset, det var en överraskning. Det finns så mycket kroppsskam, och jag vill att kvinnor ska känna sig bekväma i sig själva och våga lyfta fram sin kvinnlighet. Sen är bh:n viktig för att man inte ska få ont i ryggen. Kan man få upp bysten och få en rakare hållning så ger det också bättre självförtroende. Vi behöver vara snälla mot varandra och lyfta varandra, säger Maria Dahlman.

Centerkvinnorna arbetar för jämställdhet alla dagar på året.

- Jämställdheten står stilla, och på en del områden går jämställdheten faktiskt bakåt. Jämställdheten behöver försvaras varje dag både här i Sverige och i EU. Bara knappt en av tre nya företag i Halland startas av kvinnor, det innebär att vi hamnar i EU:s bottenliga. Vi behöver fler kvinnor som driver företag och är företagsledare i Halland. Maria Dahlman är en bra förebild för andra kvinnor, säger Jenny Håkansson.

Läs gärna mer om Lugnet på Åsen på Facebook, Instagram eller hemsidan:

Lugnet på Åsen

Fakta kvinnors företagande:

Knappt en av tre nya företag startas av kvinnor, vilket innebär att Sverige hamnar i EU:s bottenliga, på plats 23 av 27. Källa: Företagarna

Kvinnors företagande är viktigt för ekonomisk tillväxt, sysselsättning och konkurrenskraft, och bidrar till att utveckla samhället. Detta till trots har vi inte sett någon betydande ökning av kvinnors företagande under flera års tid. Andelen kvinnor som operativa företagsledare har endast ökat från 26 till 29 procent mellan åren 2004 och 2020. Dessutom är underrepresentationen av kvinnors företagande i vissa branscher påtaglig. Källa: Tillväxtverkets rapport om kvinnors företagande, 2023-11-15