Halland i topp när det gäller bredband

Halland har på nio år gått från botten till toppen, visar den senaste bredbandsrankingen.

- Vårt arbetssätt har framför allt haft effekt för landsbygden där vi ligger i topp i landet, och nu går vi in i nästa skede, säger Centerpartiets regionråd Helene Andersson i en film som presenteras på Region Hallands hemsida.

Genom samarbetsavtalet med GlobalConnect, som tidigare hette IP-Only, har Halland tagit klivet från nedflyttningsplats till pallplats i den nationella bredbandsrankingen. Halland ligger topp när det gäller bredbandstillgången och fiberutbyggnaden har varit speciellt framgångsrik utanför länets tätorter.

- Resultatet är fantastiskt, i exempelvis Hylte har vi gått från 0,4 procents täckning till över 70 procent på landsbygden, säger Anna Roos (C) som är ledamot i regionfullmäktige.

Bredband är en del av den regionala infrastrukturen och lika viktig som vägar, järnvägar, vatten och avlopp. I Sverige finns drygt 1000 fibernätsägare samt plus mobila lösningar. Upphandlingen och arbetssättet kring marknadsdriven bredbandsutbyggnad var unikt 2016 när det inleddes - och har varit en framgång för Halland.

Företagen tryckte på

Men vi tar det från början. 2014 hade bara 38 procent av invånarna i Halland tillgång till bredband. Det var också stora skillnader mellan tätort och landsbygd. Företagarna sa att bredbandsutbyggnaden var den allra viktigaste frågan att lösa för att företagen skulle kunna fortsätta att växa.

Region Hallands mantra har hela tiden varit att det är ”Viktigare att det byggs än vem som bygger”. 2016 upphandlade regionen IP Only (numera Global Connect) som samarbetspartner för att bygga ut bredband i de områden där marknaden inte klarar det själv. Regionen avsatte 104 miljoner kronor i budgeten och de pengarna har investerats i ett robust system till den egna verksamheten och ett antal sträckor på landsbygden. Resten har finansierats av andra.

Störst nytta på landsbygden

Det har bidragit till att göra det mer attraktivt för marknaden och skapat en konkurrens på den halländska marknaden. 290 mil kabel har grävts ner och 50 000 hushåll har fått möjlighet att ansluta sig till bredband. Avtalet har haft störst effekt där det behövdes som mest. Laholm, Hylte och Falkenberg har fått mest av satsningen.

- Ett stort jobb har också gjorts av alla bredbandsföreningar, säger Anna Roos.

Modig satsning

De senaste siffrorna från PTS Bredbandskartläggning visar att Halland nu ligger i topp och att 89,8 procent av hushållen nu har tillgång till fast bredband via fiber. Andelen med tillgång till fast bredband via fiber utanför tätort och småort ligger på 84,7 procent.

Satsningen som var mycket modig och fick mycket kritik. Bland annat uppstod många flaskhalsar när många skulle börja gräva samtidigt. Sidoeffekter av satsningen är arbetstillfällen och att Region Halland senare blivit hyllade för sitt banbrytande och modiga beslut som innebar samarbete istället för det traditionella arbetssättet med beställare och leverantör. Det statliga bredbandsstöd från staten är numera också en variant av Hallandsmodellen.

- Det är ett fantastiskt resultat där vi gått från botten till toppen. Det var modiga politiker som tog beslutet då 2014. Det har gett resultat för hallänningarna och för fiberföreningarna i Halland. Men vi är inte färdiga. Det finns fortfarande byggnader för både privatbostäder och företag i Halland som ännu inte har fiber. Tack till er som beslutade, tack till er som har jobbat med avtalet över tid och tack på förhand till alla er som nu kommer att utveckla tjänster som underlättar för våra invånare, sa Helene Andersson när frågan diskuterades i regionfullmäktige.

Läs mer och se filmen på regionens hemsida