Bättre folkhälsa och utökat uppdrag till familjecentralerna i budget 2022

Centerpolitiken får stor plats i budget 2022 när Koalition för Region Jönköpings län väljer att satsa på bättre folkhälsoarbete och på att korta köerna inom vården. Samtidigt tillkommer nya kraftfulla resurser för omställningen till nära vård och ökad digitalisering. Nya pengar tillförs även till arbetet med att förbättra barn och ungas psykiska hälsa.

Måndagen den 30 maj presenterade styrande Koalition för Region Jönköpings län sitt budgetförslag inför 2022 inom nämnd för folkhälsa och sjukvård. Hälso- och sjukvården ska fortsätta arbeta enligt den historiska satsningen som Koalitionen har påbörjat samtidigt som nya inriktningar tillkommer. Tidigare uppdrag som inte har genomförts på grund av coronapandemin ska verkställas under 2022.

– Arbetet med livsstilsförändring och folkhälsa får utökade resurser under 2022. Vår ambition är att alla kommun i länet ska ha aktiva hälsocenter som kan hjälpa invånare att ändra osunda vanor. Hälsoskillnaderna i länet behöver minska och större hänsyn ska tas till socioekonomiska förutsättningar. Familjecentralerna får ett utökat uppdrag om att nå familjer i behov av extra stöd, säger Helena Stålhammar (C).

  • I Koalitionens treårsplan satsas 224,3 miljoner kronor på vården under 2022. Koalitionen skjuter till mer pengar för omställningen till nära vård, på bättre psykisk hälsa och till mer förebyggande folkhälsoarbete. Ny teknik frigör tid för de patienter som behöver ett fysiskt möte med vården.
  • Hälso- och sjukvården ska ha de resurser som behövs för att kunna korta köerna till uppskjutna operationer och undersökningar. Koalitionen satsar ytterligare 75 miljoner kronor för 2022 med målet att arbeta av den uppskjutna vården under nästa år. Hänsyn måste dock tas till sjukvårdens medarbetare som har haft en tung arbetsbelastning under en lång tid.
  • Omställningen till nära vård och ökad digitaliseringen får mer resurser under 2022. Vårdcentralerna ska erbjuda både fast vårdkontakt och olika digitala tjänster utifrån de behov som finns hos invånarna. Särskilda boenden och hemsjukvården ska få bättre stöd genom ökad medverkan av läkare. Samtidigt införs ett bemanningsmål på 1500 patienter per distriktsläkare.
  • Koalitionen satsar vidare på att förbättra den psykiska hälsan i länet genom att avsätta ytterligare resurser under 2022 för att korta köerna inom barn- och ungdomspsykiatrin. Vårdcentralerna ska arbeta för att minska äldres ofrivilliga ensamhet. Region Jönköpings län ska även göra insatser för att omhänderta personer som utsatts för våld i nära relation och bemöta problemen runt hedersrelaterat våld.
  • Under 2022 görs många viktiga förändringar för bättre vård. Vi gör en satsning på bättre förlossningsvård och insatser för kvinnors hälsa. Vi tillför nya medel för att ta bort patientavgifterna för tvångsvård och för att minska användning av antibiotika. Nästa år ska verksamheten bli bättre på att möta och behandla personer med trauma som kan utveckla posttraumatiskt stressyndrom.
  • Delarna i budget 2022 som nämnd för folkhälsa och sjukvård ansvarar för fastställs på nämndens möte den 23 juni. I november tar regionfullmäktige beslut om Budget 2022 med flerårsplan 2023-2024 för Region Jönköpings län i sin helhet.