Utan invandring stannar Sverige

Tidöpartierna skryter med sin strama flyktingpolitik som är dikterad av Sverigedemokraterna. Den senaste tiden har flera förslag blivit verklighet som försvårar för utlandsfödda att stanna eller komma till Sverige för att arbeta och/eller studera. Det Tidöpartierna har missat är att näringslivet har ett stort behov av utländsk arbetskraft.

För Centerpartiet är det mycket viktigt att politiken skapar förutsättningar för företag att växa och här är tillgången till arbetskraft en viktig pusselbit.

Bristen på arbetskraft och kompetens ligger som en våt filt över Sveriges utveckling och tillväxt. Befolkningen i pensionsåldern växer i förhållande till den arbetsföra befolkningen i Jönköpings län och i stora delar av övriga Sverige. Att antalet äldre blir fler i förhållande till antalet personer som kan arbeta sätter inte bara press på vård- och omsorgssektorn. Det hämmar också det regionala näringslivet som kämpar med att hitta arbetskraft.

Under ett studiebesök på en industri i Sävsjö kommun kokades problematiken med Tidöpartiernas invandringspolitik ner i ett konkret exempel. En uppskattad ung medarbetare som anlände ensam till Sverige 2015, hade efter några års anställning gift sig med en kvinna i hemlandet. De såg fram emot ett liv tillsammans i Sävsjö kommun där han skulle fortsätta arbeta på företaget och hon skulle studera svenska. Dock satte Tidöpartiernas politik stopp för det unga parets planer eftersom hustrun inte får komma till Sverige på grund av den strama anhöriginvandringen. Konsekvensen blev att mannen sade upp sin anställning och flyttade till sin fru i hemlandet. Tack vare sina svenska faddrar, svenskutbildning och gymnasieutbildning med teknisk inriktning var killen anställningsbar dagen efter studenten. Lägg därtill de interna yrkesutbildningar som företaget har givit honom, så är det inget annat en ett fruktansvärt slöseri med resurser när han flyttar från Sverige.

Detta exempel är inte bara en personlig tragedi för det unga paret. Det är också ett bekymmer för arbetsgivaren eftersom det är mycket svårt att hitta arbetskraft till den typen av industrijobb. Här hade en landsbygdskommun i länet chans att behålla en kompetent ung individ och möjligheten att fylla på med ännu en kraft som efter svenskstudier kunde stå till arbetsmarknadens förfogande.

Vi i Centerpartiet förespråkar en reglerad invandring och en migrationspolitik som förenar ordning och reda med medmänsklighet. Om trenden fortsätter, att människor som bidrar till vårt samhälle portas för att de inte når upp till ett lönegolv eller för att deras familjemedlemmar inte får ansluta eller för något annat dunkelt motiv, så kommer Sverige att halka efter övriga länders utveckling. Företagarvänlig politik ska göra det enkelt för människor att studera, arbeta och driva företag.

Hur tänker Tidöpartierna lösa ekvationen med en åldrande befolkning och en minskad andel personer i arbetsför ålder? För oss centerpartister är det glasklart: Utan invandring stannar Sverige!