Finansministerns svek mot utsatta människor

Personbild


Sedan 1 januari  måste ideella second hand-butiker som exemplevis  Erikshjälpen, Second-hand i Vimmerby,  som förut varit momsbefriade, betala 25  procent i moms. Situationen har uppstått  efter en dom i Högsta Förvaltningsdomstolen och nu måste Skatteverket jämställa ideella second-hand butiker med andra,  vanliga butiker.

Detta trots  att
 varorna som säljs för återbruk redan har betalats moms  på, första gången de köptes, och dessutom skänks gratis till butiken, kan de  inte heller dra av momsen i deklarationen.

Centerpartiet är oerhört bekymrade över vilka konsekvenser den nya tolkningen kan få  för ideell verksamhet och det fina jobb som görs för att hjälpa hemlösa och  ekonomiskt utsatta.

För statsfinanserna är det småsmulor som  Skatteverket nu tvingas jaga, men för ideella verksamheter och utsatta människor  är det stora ekonomiska medel som riskerar att falla bort.

Samhällsproblemen försvinner inte bara  för att det ideella arbetet blir svårare att genomföra och därför kommer utsatta  människor få mindre och sämre stöttning. Om det offentliga ska hantera saken lär  kostnaden bli väldigt mycket högre.


Därför 
krävs agerande av regeringen för att ändra lagarna och  underlätta för det ideella arbetet.  Dessvärre ser vi väldigt lite aktivitet hos finansminister Magdalena Andersson,  som tycks svika samhällets ideella krafter genom att vara  passiv.

På en skriftlig fråga i riksdagen uppger  finansministern att hon inte avser att vidta några åtgärder.


Det är ett svek som i  slutet går ut över ideellt arbete med återbruk och som ger många Vimmerbybor  möjlighet till en social och behjärtansvärd insats.

Ingela Nilsson Nachtweij
Centerpartiet i Vimmerby

Bli medlem i Centerpartiet

Om alla som röstar på Centerpartiet rekryterar en person till, får vi dubbelt så mycket att säga till om i svensk politik. Om vi hjälps åt behövs det inte mycket för att öka vårt inflytande med 100 procent.